in

WTF: Je gelooft NOOIT wie deze juwelenroof in Engeland hebben gepleegd

media_xll_3464014
De grootste juwelenroof in de Britse geschiedenis blijkt het werk van een stel bejaarden dat door een domme fout tegen de lamp is gelopen.

De daders maakten voor bijna 20 miljoen euro aan goud, juwelen en contant geld buit.
De grootste kraak ooit begint in een Noord-Londense pub. Vier mannen, ze zijn de jongsten niet meer, besluiten iets te doen waar de hele wereld het later over zal hebben. Nauwgezet plannen ze hun overval. Met behulp van het boek Forensisch onderzoek voor dummies, ontdekt de politie later.

Op Witte Donderdag pakt Brian Reader de bus. De 76-jarige crimineel laat de chauffeur zijn seniorenkaart zien en begint de 80 minuten durende rit naar Hatton Garden, al eeuwen het centrum van de Londense juwelenhandel.

Hoekig
John Collins (75), Daniel Jones (60) en Terrence Perkins (67) zijn er al als Reader, een man met een hoekig gezicht en hangende oogleden, aankomt bij het onopvallende, zeven verdiepingen tellende pand. De boeven laden tassen, gereedschap en twee vuilcontainers uit hun witte bestelbus. Een roodharige man, waarvan alleen bekend is dat hij Basilicum wordt genoemd, laat hen via de brandtrap binnen.

In het gebouw maken de rovers de lift onklaar. Met gele bouwhelmen op en veiligheidshesjes aan, dalen ze via de liftschacht af naar de kelder en knippen er de bedrading van de beveiligingssystemen door.

Dan beginnen de oudjes met boren in de 50 centimeter dikke muur van gewapend beton. Urenlang. Ze hebben op Youtube bestudeerd hoe het moet. 2 dagen later trekken ze 73 kluisjes leeg in de naastgelegen bank. Goud, contant geld, juwelen en edelstenen verdwijnen in de meegebrachte kliko’s.

Jones is volledig gesloopt. De man is suikerpatiënt en heeft tijdens het boren om de haverklap insuline moeten spuiten, zegt hij later tijdens zijn verhoor. Medeverdachte William Lincoln (60) is incontinent en plast bij zijn arrestatie in de broek.

De kraak wordt pas na het paasweekeinde ontdekt. Foto’s van het gapende gat in de muur gaan de hele wereld over. De autoriteiten spreken van een roof die niet onder doet voor die in de film Ocean’s Eleven. Londenaren vragen zich af hoe het kan dat vier oude mannen ongezien een zwaarbeveiligde kluis in hartje Londen plunderen. ,,Dit is de grootste juwelenroof ooit in Engeland,” verzucht openbaar aanklager Philip Evans.

Reader heeft een flink strafblad. Diefstal, heling dat soort werk. Perkins roofde in de jaren ’80 al eens een bank leeg. Maar ondanks hun ervaring gaat het in Hatton Garden fout. Na het boren van het gat blijkt dat ze ook andere apparatuur nodig hebben om bij de kluis te komen. Reader geeft er de brui aan, maar zijn kompanen laten zich niet uit het veld slaan. Maar ze maken een domme fout. Ze geven een valse naam op bij het verhuurbedrijf, maar wel hun echte adres.

Afluisterapparatuur
De politie plaatst afluisterapparatuur in Perkins auto. Te horen is hoe Jones naast hem over roof pocht. Perkins baalt ervan dat hij geen selfie in de kluis heeft genomen.

1,5 maand na de kraak vallen agenten twaalf adressen in Noord-Londen binnen. Ze vinden geld en saffieren in holle wanden, luidsprekers, achter keukenkastjes en in een magnetron.

Perkins dochter bewaart een leren tas propvol peperdure horloges en apparatuur om goud mee te smelten. Jones bekent later dat hij zijn deel van de buit onder de grafsteen van zijn schoonvader heeft verstopt. ,,Het plan was om te wachten tot de storm was geluwd, de buit daarna te verkopen en de opbrengst te gebruiken als pensioen,” aldus de aanklager. Nu hangt de vier hoofdverdachten een gevangenisstraf van 10 jaar boven het hoofd.

Bron: ADDus Stitches is onderdeel geworden van de show van The Game

#STUK: Snapchat verslag van 1 mislukte Netflix & Chill actie