in

WTF: 85% tampons & hygiëneproducten besmet met kankerverwekkende glyfosaat

Maandverband_en_tampons_JPG_klein

Argentijnse wetenschappers hebben sporen van glyfosaat gevonden in 85 procent van de hygiëneproducten voor vrouwen. Glyfosaat is het actieve ingrediënt van de onkruidbestrijder Roundup van landbouwreus Monsanto.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Nationale Universiteit van La Plata. Glyfosaat zat in het overgrote deel van de tampons, soorten maandverband, steriele gaasjes, wattenstaafjes en veegdoekjes.

In maart publiceerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport waarin de herbicide wordt geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Afbraakproduct
De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd door hoofdonderzoeker Damián Marino van de Universiteit van La Plata. De onderzochte producten zijn gekocht in supermarkten en drogisten in het gebied rond de universiteit. 85 procent van de commerciële producten bevatte glyfosaat en in 62 procent van de verzorgingsproducten zat AMPA, het afbraakproduct van glyfosaat.

Bijna 100 procent van alle katoen die in Argentinië wordt geproduceerd is genetisch gemodificeerd. “We gaan nu kijken welke andere herbiciden er in de producten zitten,” zei Marino tijdens zijn presentatie.

Fruit en groente
“We zijn geschokt,” zei dr. Medardo Ávila Vázquez in een reactie op het rapport. “We hadden onze aandacht gericht op de aanwezigheid van glysfoaat in voedsel, maar we verwachtten niet dat de producten die we in ziekenhuizen en gezondheidscentra gebruiken om mensen te genezen, zijn besmet met een kankerverwekkend product. De autoriteiten moeten reageren op deze situatie.”

Uit een eerder onderzoek van de Nationale Universiteit van La Plata bleek dat 8 op de 10 soorten fruit en groente pesticiden bevatten. Van de 60 geanalyseerde monsters bleek 76,6 tenminste één chemische stof en 27,7 procent tussen de drie en vijf pesticiden te bevatten.

“Er worden veel verschillende pesticiden gebruikt. De cocktail van chemicaliën is buitengewoon krachtig,” zei Marino. De wetenschappers troffen onder meer de insecticide endosulfan aan, die al sinds 2013 verboden is in Argentinië.

Nederland
Onze wenkbrauwen gingen van de frons-stand naar hoog opgetrokken-stand tijdens het lezen van bovenstaand artikel.

Nu is het wel zo makkelijk om tijdens het lezen jezelf gerust te stellen met de gedachte dat Argentijnse tampons nogal ver van onze bed zijn, maar hoe zit het eigenlijk met ons landje? Waar halen wij onze bestandsdelen vandaan?
Ook in onze badkamer en toiletten maken we dagelijks gebruik van spullen waarin net zo goed katoen is verwerkt. We noemen er een paar: OB en andere merken tampons, baby luiers, baby doekjes, maandverband, inlegkruisjes, maandverband, wattenschijfjes, wattenstaafjes, toilet papier, vochtige wc doekjes, intieme pussy doekjes etc etc.
Na wat kritisch zoekwerk om een antwoord te vinden op onze vraag, vonden we het antwoord hierrrr. Blij werden we niet van wat we lazen.
Ons advies aan jullie? Geen. Want we weten allemaal heus wel wat we wel en vooral niet meer moeten doen en gebruiken. Maar dit feit neemt niet weg dat we alsnog hopen onze bezoekers te voorzien van informatie.

Capture

Vergeet dit artikel niet te delen! Iedereen moet dit weten!
Bronnen: NineForNews & Revolution NewsEye Candy: Nieuwe fotoshoot van Kylie Jenner is tja… 18+

DommeSh*t: Blac Chyna tatoeëert naam van Future op hand