in

Vegetariërs kunnen een hoger risico op een beroerte hebben dan vleeseters, volgens nieuwe studie

Vegetarisch zijn is in populariteit gestegen met veel mensen die rundvlees, varkensvlees en kip dumpen om gezondheid en milieuvoordelen en zorgen over dierenwelzijn na te streven.

Een nieuwe studie suggereert echter dat vegetariërs en veganisten een hoger risico lopen op een beroerte dan hun vleesetende tegenhangers – hoewel degenen die geen vlees eten, een lagere kans hebben op coronaire hartziekten. Het geheel werd gepubliceerd in het medische tijdschrift de BMJ op woensdag.

“It does seem that the lower risk of coronary heart diseases does exceed the higher risk of stroke, if we look at the absolute numbers”

Zei hoofdonderzoeker Tammy Tong, een nutritionele epidemioloog aan het Nuffield Department of Population Health aan de Universiteit van Oxford.

Dit is de eerste studie om te kijken naar het risico op een beroerte bij vegetariërs, zei Tong. Uit het onderzoek bleek dat vegetariërs en veganisten een 20% hoger risico op beroerte hadden dan vleeseters, vooral hemorragische beroerte – veroorzaakt wanneer bloed uit een slagader in de hersenen begint te bloeden. Dit vertaalt zich in nog 3 gevallen van beroerte per 1.000 mensen ouder dan 10 jaar.

De exacte redenen voor de hogere risico bij vegetariërs zijn niet duidelijk, zei Tong. Het is mogelijk dat dit te wijten is aan “zeer laag cholesterolgehalte of zeer lage niveaus van sommige voedingsstoffen”.

Er is enig bewijs dat suggereert dat een zeer laag cholesterolgehalte kan worden geassocieerd met een iets hoger risico op hemorragische beroerte,” zei ze. Evenzo wijst ander onderzoek op tekortkomingen van sommige voedingsstoffen, zoals vitamine B12, mogelijk in verband met een hoger risico op een beroerte.

Dus de FYI hier is eigenlijk dat je niet zomaar eventjes kan overstappen. Ga je goed inlezen over wat het is dat je moet doen om toch alles binnen te krijgen dat je nodig hebt. Vegetariërs die het 100% goed doen zijn over het algemeen gewoon veel gezonder dan vleeseters.

Als je een beetje vis neemt bij je dieet kan je veel lekkerder gaan. Althans, dat is wat we uit deze studie halen. Wil je dat echt niet dan moet je kijken waar je je B vitaminen uit kan halen.

Bron: CNNNicki Minaj zegt via Twitter dat ze met pensioen gaat

Kijken: Voormalig bendelid geeft 15-jarige Wannabe Gangster een reality check