in

Veel mensen schijnen super verslaafd te zijn aan neusspray

In het Diakonessenziekenhuis in Utrecht komen elke week drie of vier patiënten bij de KNO-artsen langs met ‘otrivinisme’, ofwel: een verslaving aan neusspray met het bestanddeel xylometazoline of oxymetazoline. Dat zijn bijna 200 mensen per jaar.

Je zou het niet denken dat je daaraan verslaafd kan raken maar niks is minder waar! Je kan er zo afhankelijk aan raken dat je het gevoel krijgt dat je stikt als je het niet gebruikt.

via GIPHY

Neusspray is handig als je verkouden bent. Het helpt je gedurende een tijd weer normaal te ademen. Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt. Dit heet het “rebound-effect”. De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten. Het middel wordt de kwaal. Je raakt verslaafd aan het middel en je kan niet meer zonder. Verder raakt het slijmvlies van de neus hierdoor op termijn beschadigd.

Belangrijk is het dus om bijvoorbeeld Otrivin niet langer dan 7 dagen te gebruiken. Als je toch verslaafd bent geraakt, is het belangrijk om er zo snel mogelijk mee te stoppen. Voor hulp hierbij kan je kijken op: Stoppen met Neusspray.Kijken: mensen vechten om toiletpapier in Australië door coronavirus uitbraak

Kijken: kat neemt hap uit arm van controversiële Twitch en YouTube streamer