in

Vage berichten gaan rond op Whatsapp over mensen die je prikken met HIV besmette naalden

Feit of fabel? Het is een ontzettend moeilijk onderwerp. De één zou beweren dat het na 2 min afsterft als het je lichaam verlaat. De ander zal beweren dat als het in de juiste omstandigheden bewaard wordt, het tot wel 24 uur kan overleven.

We hebben het hier dus over het HIV virus.

Er gaan dus weer berichten rond op social media en whatsapp over mensen die praten over gevallen waarin mensen die besmet zijn met het virus, anderen tijdens het uitgaan prikken met naalden. Een HEEL eng idee natuurlijk.

Ze doen volgens de verhalen dan een briefje in je tas waarop staat: “Welcome to the HIV family“.

Wij hebben dus informatie opgevraagd via de Aids Soa Infolijn en daar werd ons het volgende verteld. Uit aantoonbare statistieken zijn 1 op de 300 medewerkers van ziekenhuizen, die zich per ongeluk hebben geprikt met een HIV besmette naald, ook werkelijk besmet geraakt met het HIV virus. We hebben het hier dan over een enkele prik en de omstandigheden waarin dit gebeurde zijn verder niet bekend.

De kans is veel groter dat wanneer iemand net bloed heeft afgenomen met een injectiespuit en deze dan vervolgens injecteert in een willekeurige slachtoffer. Hoe groot de kans op besmetting is wilde de persoon in kwestie niet benadrukken.

Overigens is het verhaal bekend bij de persoon die ik sprak en bij hem kwam het meer over als een Urban Legend en zijn er verder geen zaken bekend die echt werkelijk tot een besmetting hebben geleid. Hij snapt verder ook niet hoe zoiets onmerkbaar kan gebeuren zonder dat je het voelt. Het moet namelijk de barrière van je huid doorboren en dat voel je gewoon.

Advies was verder, meteen naar het ziekenhuis en het liefst de naald mee waar het dus mee gebeurd is.Eigen Kweek seizoen 3 online: een serie over Boeren uit Vlaanderen die illegaal Wiet kweken

BEEF: Temptation-Julia exposed EOTB-Harrie via Instagram