in

Tussendoortje: Wat is MDMA eigenlijk, en wat doet het met je?

Capture

De chemische stofnaam MDMA staat voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine. MDMA en de verwante stoffen MDA, MMDA en MDEA zijn, net als LSD, semisynthetische verbindingen die geclassificeerd worden als psychostimulantia en hallucinogenen.

MDMA is één van de meestgebruikte synthetische drugs met name in de subcultuur van elektronische muziek (met name techno, trance, house, hardcore en tegenwoordig ook hiphop), maar ook bij psychotherapie. Gebruikers van MDMA ervaren geen lichamelijke verslaving en de psychisch verslavende werking is minder dan cocaïne of methamfetamine.

Effecten
Tintelingen
Ontspannend en zweverig gevoel
Meer contact met personen
Energiek
Aantrekking tot andere (onbekende) mensen
intensere waarneming
Men kan minder goed bewegingen coördineren
Speeksel aanmaak verdwijnt, erg droge mond
Bloeddruk en lichaamstemperatuur stijgt, hartslag verhoogt

Mogelijke Bijwerkingen
Vermoeidheid en slapeloosheid
Krampen, misselijkheid en braakneigingen
Droge keel en mond
Kaken stevig dicht houden met als gevolg pijn aan tanden en kaken, kapotte wangen
Hartkloppingen, stijging bloeddruk en lichaamstemperatuur, zweten, hoofdpijn of duizeligheid
Bibberen
Gevoel van benauwdheid, leegte of depressiviteit.

Lees ook: MDMA schijnt kankercellen actief te bestrijden

Uitleg van effecten
De effecten van MDMA zijn onder meer een gevoel van euforie, vergezeld van een ontspannen gevoel, empathie en energie. Het seksuele verlangen neemt toe. Dit kan zich uiten in een sterk verliefd gevoel en een sterke emotionele binding met andere gebruikers. Soms komen ook impulsieve en paranoïde reacties voor. MDMA verhoogt het prestatievermogen en het libido.

De eetlust en de slaapbehoefte worden onderdrukt, terwijl het gevoel van dorst toeneemt, zelfs wanneer het lichaam geen watertekort heeft. Dit kan leiden tot consumptie van te grote hoeveelheden water, leidend tot verlaagde natriumconcentraties in het bloed (hyponatriëmie), en uiteindelijk hersenoedeem en zelfs de dood. Tevens gaat de lichaamstemperatuur omhoog; afhankelijk van verschillende omstandigheden zoals buitentemperatuur en de mate van activiteit van de gebruiker gaat het dan om een paar tienden tot één of twee graden Celsius.

Overdosering met MDMA kan (in relatief zeldzame gevallen) dodelijk zijn.Eye Candy: Deze chicks DGAF en willen gewoon dat jij ze ziet

Album: The Weeknd – Beauty Behind The Madness (Album Stream)