in

Gezondheidsexperts voorspelden dat het coronavirus 65 miljoen mensen in een jaar zou kunnen doden

Toonaangevende Amerikaanse gezondheidsexperts voorspelden dat een coronavirus tientallen miljoenen mensen zou kunnen doden in een huiveringwekkende waarschuwing drie maanden vóór de dodelijke uitbraak in China.

Wetenschappers van het prestigieuze Johns Hopkins Center for Health Security hebben in oktober vorig jaar een hypothetische pandemie op een computer gemodelleerd.

De simulatie voorspelde dat 65 miljoen mensen uit alle hoeken van de wereld in slechts 18 maanden zouden worden weggevaagd.

Tot nu toe heeft de zeer besmettelijke ziekte die China momenteel verwoest, 41 mensen gedood en meer dan 1.200 geïnfecteerd – maar experts claimen dat het werkelijke aantal momenteel in de duizenden zal zijn.

Dr. Eric Toner, een senior onderzoeker bij Johns Hopkins, zei dat hij niet geschokt was toen het nieuws over de uitbraak van het coronavirus eind december in Wuhan bekend werd gemaakt.

‘I have thought for a long time that the most likely virus that might cause a new pandemic would be a coronavirus,’ vertelt hij aan Business Insider.

‘We don’t yet know how contagious it is. We know that it is being spread person to person, but we don’t know to what extent.

‘An initial first impression is that this is significantly milder than SARS. So that’s reassuring. On the other hand, it may be more transmissible than SARS, at least in the community setting.’

Coronavirussen zijn infecties van de luchtwegen die kunnen leiden tot ziekten zoals longontsteking of verkoudheid.

Eén coronavirus was ook verantwoordelijk voor het uitbreken van het ernstige acute respiratoire syndroom (SARS) in China, dat 8.000 mensen trof en 774 mensen in het begin van de jaren 2000 doodde.

De computersimulatie van Dr. Toner suggereerde dat bijna elk land ter wereld na zes maanden gevallen van coronavirus zou hebben.

Binnen 18 maanden zouden 65 miljoen mensen kunnen sterven. De uitbraak in Wuhan wordt niet als een pandemie beschouwd, maar het virus is in 11 verschillende landen opgedoken.

De VS, Thailand, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Vietnam, Singapore, Hong Kong, Macau, Frankrijk en Nepal hebben allemaal bevestigde gevallen.

De simulatie van Dr. Toner betrof een fictief virus genaamd CAPS – een pandemie die in het hypothetische scenario op de varkensbedrijven van Brazilië is ontstaan.

Het virus in de simulatie van Toner zou resistent zijn tegen elke moderne vaccin. Het zou dodelijker zijn dan SARS, maar ongeveer net zo besmettelijk als de griep.

Lees ook: Chinese markt in het midden van coronavirus-uitbraak verkocht o.a. wolven en ratten om te eten

Zijn computer-gemodelleerde uitbraak begon klein, met boeren die last hadden van koorts of longontsteking-achtige symptomen.

Het verspreidde zich vervolgens naar drukke en armoedige gemeenschappen in Zuid-Amerika.

Vluchten werden geaard en reisboekingen werden gehalveerd. Na zes maanden had het virus zich over de hele wereld verspreid en een jaar later had het 65 miljoen mensen gedood

Bron: Daily MailJe kunt slapen in doorzichtige Jungle Bubbles omringd door bevrijde olifanten

Kijken: Ierse leraar draagt zwembril buiten tegen coronavirus omdat je besmet kan raken via je ogen