in

Standbeeld Belgische Leopold II weggehaald

door invloed van de Black Lives Matter protesten

In België is het standbeeld van oud-koning Leopold II weggehaald. Het beeld werd eerder deze week in brand gestoken en bekladderd met rode verf als protest tegen racisme na de dood van George Floyd. Het standbeeld wordt gereinigd en gerestaureerd in een Antwerps openluchtmuseum.

Leopold II was de oprichter en eigenaar van de Congo-Vrijstaat. Hij is bekend vanwege zijn gewelddadige manier van leiding in Congo. Hij heeft de zwarte bevolking tientallen jaren uitgebuit en gemarteld met miljoenen doden als gevolg. De samenhang tussen de protesten van de Black Lives Matter movement na de dood van George Floyd en het 60 jarig jubileum van de onafhankelijkheid van Congo.

In verschillende landen werden er al standbeelden van oud slavenhandelaren vernield. Zo werd zondag het standbeeld van Edward Colston neergehaald in Bristol en in het water gedumpt. Colston was verantwoordelijk voor het transport van tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen van Afrika naar Amerika.

Dat deze standbeelden uitgerekend in deze tijd worden verplaatst of weggehaald, maakt het wereldwijd trending. Zo schrijft ook het Amerikaanse blad “The New York Times” hierover:

Artikel over Leopold II in ‘The New York Times.”Kijken: beelden arrestatie JayJay online gezet door Opgelicht

Vrouw vindt dode muis in brood van Albert Heijn