in

Sofie (6) kan eindelijk naar school dankzij cannabisolie

Capture

“Cannabisolie heeft ons gezin gered”, zegt Jean-Pierre Voncken, de papa van de zesjarige Sofie, die aan een zware vorm van epilepsie lijdt. “Sinds onze dochter de verboden olie gebruikt, is ze een andere meid geworden.”

De zesjarige Sofie Voncken kampte ooit nog met 50 epilepsie-aanvallen per dag. Haar hersenen waren bijna 90 procent van de tijd ‘offline’, waardoor het meisje een mentale achterstand van drie jaar opliep. In Leuven volgde ze bijna vier jaar lang een behandeling met zware medicatie, maar met weinig resultaat. In mei van dit jaar besloten de ouders van Sofie hun dochter cannabisolie te geven, een verboden product in ons land. Dat blijkt nu zeer goed te werken. “We kunnen het zelf niet geloven, maar Sofie is een totaal andere meid geworden”, vertelt papa Jean-Pierre. “Voor het eerst in haar leven gaat ze naar school in Wijchmaal. Sofie kleedt zich zelfstandig aan, eet flink en speelt met haar tweelingzusje Sara. Allemaal dingen die door haar zware ziekte eerst onmogelijk leken.”

Medicatie afbouwen
“Op aanraden van de artsen in Leuven willen we de huidige medicatie die Sofie nog neemt afbouwen. Ze zullen het officieel niet bevestigen, maar ze hebben ons gezegd dat we de juiste beslissing hebben genomen. Een andere keuze was er niet, alleen cannabisolie kon Sofie helpen. Het is toch straf dat onze dochter nu wél kan functioneren. Alle dagen haalt ze haar achterstand in, en dat alleen maar op basis van cannabisolie en kruiden.”

Sinds mei is de familie Voncken ingeschreven bij MEDCAN, een vzw die zich bezighoudt met de belangen van patiënten die cannabis voor medische doeleinden gebruiken. De organisatie biedt hulp aan mensen die zich aanmelden met een doktersvoorschrift. “Zij kunnen patiënten met een dossier doorverwijzen naar een Nederlandse apotheker, die dan de olie voorschrijft. Er zitten genoeg mensen in dezelfde situatie als wij. Een heel aantal van hen sloegen, net als wij, de illegale weg in. Dat zou toch niet mogen in een land als België. Wij voelen ons in de steek gelaten door minister Maggie De Block. We vragen opnieuw voor een gesprek. We willen niet in de gevangenis terechtkomen, we helpen onze dochter alleen maar”, zucht mama Urszula Milata.


Bron: HLN.BE101Barz – Studiosessie 209 – Lijpe

Bekendste Popcorn Time-site definitief offline