in

Rutte: “Ik denk nu anders over zwarte piet”

Credit: YouTube/ NOS / The Guardian

“Zwarte piet is nu eenmaal zwart.” Dat was de gedachtegang van onze premier nog in 2013. Gister deed hij echter een opmerkelijke uitspraak. Premier Mark Rutte is compleet gedraaid en is nu een tegenstander van zwarte piet geworden.

Sinds de moord op George Floyd zijn er wereldwijd protesten tegen discriminatie. Zo ook in Amsterdam op maandagavond, op dinsdag in Den Haag en woensdag in Rotterdam. Mensen kwamen er massaal op af en dat leidde tot een hoop discussie. In Nederland heb je het recht om te mogen protesteren, maar dat zou dan wel op 1.5 meter afstand tussen de demonstranten moeten gezien de coronamaatregelen. De Tweede Kamer vond het nodig om daar donderdag avond over te debatteren. Ook de zwarte pieten discussie kwam aan bod, omdat dit ook als racisme wordt gezien onder mensen met een donkere huidskleur en dat ook omhoog wordt gehaald bij de demonstraties.

Vooral nu er mensen zich fel tegen racisme uitspreken, ziet Rutte in hoe sommige mensen zich voelen bij het feest. Mark Rutte behoorde in 2013 nog tot de groep die zeiden dat ‘zwarte piet zwart moest blijven’, maar Rutte komt er 7 jaar later op terug. Zijn gedachte is veranderd toen hij demonstranten tegen racisme had gesproken, die zeiden dat zij zich gediscrimineerd voelden in ons land en met een hoop pijn leven. Volgens Rutte is dat het allerlaatste wat hij wil. Ook denkt Rutte dat zwarte piet in de loop der jaren zal verdwijnen.

“Over een aantal jaar zullen die Pieten niet meer zwart zijn, is mijn verwachting. Het is een volkscultuur die verandert in de tijd onder druk van het maatschappelijk debat. Mensen willen de pijn niet.”

Bron: NU.nlKijken: Kolonel Veira – behoren adult shops tot essentiële diensten? “#HELPJEZELF!”

Moet Femke Halsema blijven of aftreden? – 2 petities hierover die hard gaan