in

RIVM somberder dan vorige week: maakt zich zorgen om IC-capaciteit

Het RIVM maakt zich zorgen om de IC-capaciteit in Nederland. Ze hebben de voorspellingen van 1000 bedden in half april niet gehaald. Die zijn namelijk nu al in gebruik.

We weten nu dat we standaard een capaciteit hebben van 1100 IC bedden. Daarvan zijn er al 1000 bezet. Er worden uitbreidingen gemaakt in het aantal IC bedden maar het lijkt erop dat de paniek nu een beetje aan het toeslaan is. Althans, zoiets kunnen wij ons wel voorstellen op dit moment.

Mensen die werken in de ziekenhuizen worden het hardst geraakt natuurlijk. Er bestaat een mogelijke scenario waarin ze straks moeten gaan kiezen tussen wie wel en wie niet op de IC. Zou erg sneu zijn dit…

“De meest positieve scenario’s van vorige week komen niet uit”, zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM. “In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week”, aldus Wallinga.

beeld alleen ter illustratie

Het RIVM berekende vorige week nog dat mensen gemiddeld 10 dagen op de IC liggen. Dat hebben ze dus veranderd naar gemiddeld 23 dagen nu. Hierdoor liggen er veel meer mensen tegelijkertijd op de IC. Ook is de stijging de afgelopen dagen sneller gegaan dan gedacht.

Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care sprak zich eerder deze week er al over uit.

“Ik denk niet dat het zit in het kopen van meer apparaten. Ik denk dat de Nederlandse gezondheidszorg het dan gewoon niet aankan”, zei Gommers in de Tweede Kamer, toen hem gevraagd werd naar een scenario met 2500 of 3000 coronapatiënten.

Laten we met z’n allen gaan bidden/ hopen dat het niet zo ver komt en dat het tij keert de aankomende weken.

Bron: NOS



Japans bedrijf verkoopt “Pure Hell Puzzle” van 2000 helemaal witte of zwarte stukjes

Kijken: je hebt Amsterdam nog nooit op deze manier gezien