in

Politie en justitie kraken encrypted chats: miljoenen criminele conversaties meegelezen

De politie is erin geslaagd de versleutelde chatdienst “EncroChat” te kraken, waardoor zij in de afgelopen maanden miljoenen berichtjes live mee hebben kunnen lezen. Liquidaties zijn voorkomen, 100 verdachten zijn aangehouden, 20 miljoen cash is aangetroffen en 8000 kilo cocaïne is onderschept.

Deze resultaten zijn vandaag gepresenteerd in Den Haag. De afgelopen jaren zijn de encrypted telefoons populair geworden in het criminele circuit, omdat niemand met hun gesprekken mee kon lezen. Althans dat dachten ze. De criminelen hadden inderdaad een voorsprong op justitie, maar de politie heeft inmiddels al 4 diensten ontmanteld. PGP safe, IronChat, Ennetcom en nu dus ook EncroChat zijn ontcijferd.

De ontmanteling van deze diensten begon in Frankrijk. Het viel de Franse politie op dat bij vele georganiseerde misdaadgroepen werd gewerkt met zulke crypto-telefoons. In 2017 startte zij hier een grootschalig onderzoek naar, wat al snel resulteerde in de conclusie dat de servers van deze telefoons in Frankrijk zaten. In Nederland werd EncroChat het meest gebruikt. Voor 1500 euro had je een halfjaar garantie op privacy en wereldwijde dekking. Het bedrijf was volledig op de criminele markt gericht.

De resultaten van de afgelopen maanden zijn volgens de politie “indrukwekkend”. Er werd 8000 kilo cocaïne en 1200 kilo crystal meth onderschept, 19 drugslabs ontmanteld, liquidaties voorkomen, tientallen wapens gevonden en 20 miljoen euro in beslag genomen. Recherchechef Andy Kraag noemt het onderzoek “het grootste recherche onderzoek dat ooit in Nederland heeft gedraaid.”

“Ik ben ervan overtuigd dat er nog vele aanhoudingen zullen volgen.”

EncroChat kwam er op 13 juni achter dat de overheid meelas en stuurde al haar gebruikers een bericht dat zij hun telefoon weg moesten gooien.Lijstje: de 8 meest irritante dingen die je kan doen tijdens een potje WARZONE

Politie rekent op originele manier af met hangjeugd en de troep die ze maken op hangplek