in

Oproep op FB over Dode Egels Begraven gaat viral – DOE HET NIET!!

Er gaat momenteel een dringende oproep viral over Egels die dood lijken maar niet perse dood hoeven te zijn gezien het winterslaaptijd is momenteel.

De post werd online geplaatst op Facebook door Dierenambulance Kennemerland en is inmiddels viral aan het gaan. Het is belangrijk genoeg om mee te delen natuurlijk. Egeltjes zijn de meest schattige wezens die je tegen kan komen als je een wandeling maakt.

Check het bericht hieronder:

Je hebt een dode egel gevonden. Dat is natuurlijk een triest gezicht. Veel mensen willen zo’n dood dier begraven of gooien hem in de container. Waarschuwing: doe dit NIET!

In deze tijd van het jaar kun je op de vreemdste plekken egels in winterslaap vinden. Dat kun je gemakkelijk verwarren met een dode egel. Egels in winterslaap ademen zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan (de lichaamstemperatuur kan dalen tot wel 2ºC) en ze kunnen zelfs lijkstijf lijken. Een verstoorde egel reageert soms nauwelijks. De stekels kunnen heel subtiel bewegen en soms maken ze een zacht blazend geluid. Zieke of verzwakte egels kunnen door de lage buitentemperaturen erg koud worden. Een onderkoelde egel kan ook dood lijken.

Onderstaande foto is van Thirza Wesselink. Zij vond deze kleine, ‘dode’ egel in de buurt. De egel ging de container in. Omdat Egelwerkgroep Nederland vroeg of Thirza de egel wilde aanmelden voor lijkschouwing (zie) opende ze de container weer. Tot haar grote schrik zag ze dat het ‘dode’ egeltje lichtjes bewoog! Bijna-dood dus. Momenteel is de egel bij de dierenarts en egelopvang in behandeling.

Een op het oog dode egel hoeft dus niet dood te zijn! Bekijk de egel kritisch!

Deel dit artikel met je vrienden en familie zodat iedereen op de hoogte is van het geheel!

Bron: Egelwerkgroep NederlandGeen gevangenis voor McGregor maar een boete voor slaan oude man in kroeg

Kijken: Of je gesudderde geslachtsdelen lust?