in

#Opgezwolletotnu: die HMH moest en zou plat

12895289_10154024502935908_902729214_n

Het moge duidelijk zijn dat hiphopminnend Nederland Rico en Sticks nog lang niet vergeten is.

Sterker: misschien zijn de mc’s anno 2016 nog wel groter dan gedurende hun hoogtijdagen pakweg tien jaar geleden. Want wie had het toen voor mogelijk gehouden dat twee Zwolse rappers de Heineken Music Hall binnen zes dagen zouden uitverkopen?

Het is goed in te denken dat Rico en Sticks lang hebben moeten steggelen over de tracklist van afgelopen vrijdagavond 17 maart. In de laatste vijftien jaar hebben de rappers meer dan vijftien albums gedropt (met Opgezwolle, maar ook in de vorm van tal van zij-projecten), dus zie al die honderden tracks maar eens in een liveshow van minder dan 2,5 uur te proppen. Wonderwel slaagden de rappers er samen met producer A.R.T. in een strakke mix neer te zetten van oud en nieuw en zelfs nog onuitgebracht werk. Dus van ‘De Volle’ (Spuugdingen op de Mic, 2001) tot ‘Dans’ (Dazzled Sticks, 2015) – ze kwamen allemaal voorbij.

12516012_10154024501680908_758302281_n
credits HMH

Toen het duo even voor negenen opkwam, stond de Heineken Music Hall (6.000 man) afgeladen vol. Warmdraaiend met enkele klassiekers van Eigen Wereld, ging het roer even later pas echt om met de komst van Typhoon. Met de aanstekelijke beat van ‘Zandloper’ was de toon gezet: die HMH moest en zou plat. En met wie doe je dat vervolgens beter dan ruim een kwartier lang Kubus achter the decks? Fans van het ouderwetse sloopwerk werden niet teleurgesteld: men strikte de veters en brak de tent af. Maar de echte klappers werden natuurlijk voor het allerlaatst bewaard: van voor naar achter rapte de HMH de lyrics van ‘Verre Oosten’ en ‘Hoedenplank’ (twee keer!) woord voor woord mee. Voor hoever dat mogelijk was dan: de zaal was verworden tot één grote pit van overwegend dertigers die nog weleens wilden laten zien hoe je een ouderwets hiphopfeestje overeind moet houden.

Het mag gezegd: #Opgezwolletotnu is een hit. Alle gastrappers (Great Minds, Kleine Viezerik, Big2) waren zeker een welkome aanvulling, maar wanneer Rico en Sticks het weer overnamen werd pas echt duidelijk wie hier nu eigenlijk de nestors van de NL rapgame zijn: het plezier, hun mictechniek, de chemie tussen de twee: nog altijd dik in orde. En nu op naar de Ziggo Dome, vrijdag 9 december.

Tekst Lucas BoonMoonRock van de rapper Kurupt is de sterkste wiet van de planeet

TB: Die ene keer dat Def P, Pownews vriendelijk naar hun moer stuurde