in

Noorse eiland wil ‘s werelds eerste tijd vrije zone worden

In Sommarøy gaat de zon voor 69 dagen niet onder, geen tekort aan vitamine D dan!

Credit: Harald Groven/Wikimedia Commons

De mensen van Sommarøy, een eiland in het noorden van Noorwegen, waar de zon in de zomer voor 69 dagen niet ondergaat, willen het houden van tijd overbodig maken, waardoor dit de eerste tijdloze zone ter wereld wordt.

Na het doorstaan van de lange koude poolnacht, waarbij de zon niet opkomt van november tot januari, proberen de inwoners van Sommarøy altijd het beste van de zomer te maken, waarbij de zon niet onder gaat van 18 tot 26 juli. Sommarøy is een plaats in de Noorse gemeente Tromsø, provincie Troms. Het toeristische visserplaatsje telt 242 inwoners en heeft een oppervlakte van 0,37 km². De plaats beslaat het eiland Store Sommarøya en een deel van het naastgelegen eiland Hillesøya. Sommarøy is met een brug verbonden met het vasteland.

Gedurende deze tijd is het volgens de inwoners overbodig om tijd bij te houden. Het is daar namelijk meer dan normaal om mensen dagactiviteiten te zien uitvoeren in de nacht. Denk aan huisklusjes, zwemmen of voetballen om 3 a 04:00 in de nacht. Omdat het altijd licht is buiten slapen mensen ook echt wanneer ze daar zin in hebben.

Het is al generaties lang zo, maar nu willen de mensen van Sommarøy officieel hun eiland tot een tijdloze zone verklaren.

Sommarøy inwoner Kjell Ove Hveding; “In the middle of the night, which city folk might call ‘2 a.m.,’ you can spot children playing soccer, people painting their houses or mowing their lawns, and teens going for a swim. To many of us, getting this in writing would simply mean formalizing something we have been practicing for generations.”
Vanwege zijn lange dagen en nachten, was Sommarøy al bekend als het land dat “vergeten werd door de tijd”, en de brug die naar het eiland leidt vanaf het vasteland is versierd met horloges in plaats van de hangsloten die we op andere bruggen over de hele wereld, inclusief Nederland zien.Nieuwe Monopoly editie heeft stemgestuurde A.I.-bankier die nooit vals speelt

Donald Trump weigert excuses aan te bieden aan The Central Park Five (beelden)