in

Nieuw onderzoek: geld leidt wel degelijk tot meer geluk

Het is een gezegde dat ik zolang als ik leef, jaar in en jaar uit moet horen: ‘Geld maakt niet gelukkig.’ Welnu, volgens een recent onderzoek lijkt het dat wel te kunnen. En ik moet eerlijk vermelden erbij dat een beetje geld hebben simpele dingen in het leven wel echt veel makkelijker maakt. Hoe oppervlakkig het ook soms is allemaal…

In de studie, ‘The Expanding Class Divide in Happiness in the United States 1972-2016’, gepubliceerd in het tijdschrift Emotion, werd er gekeken naar de correlatie tussen sociaaleconomische status – wat gebaseerd is op inkomen, opleiding en beroep – en het geluksniveau van 44.198 volwassenen van 30 jaar en ouder.

Jean Twenge, hoofdauteur van de studie, vertelde o.a. het volgende aan Business Insider hierover:

We don’t find a tapering off of happiness at the top of the income scale – more money steadily brings more happiness. It’s also possible that the tapering effect is an outdated finding, as the link between money and happiness has grown.

via GIPHY

Twenge vertelde ook het volgende aan Fox Business:

“The happiness-income link has gotten steadily stronger over the decades – happiness is more strongly related to income now than it was in the 1970s and 1980s. So money buys happiness more now than in the past.”

In 2010 stelde een onderzoek van Princeton University dat zodra een persoon een inkomen van $ 75.000 overschrijdt, de correlatie tussen geld en geluk niet langer relevant wordt. Twenge meldt echter dat ‘het geluk bleef stijgen met meer inkomen, zelfs bij een hogere inkomensniveaus’.

In dit rapport zit er een duidelijke klassenverdeling: in de loop van de periode is het geluk van blanken met een lagere sociaaleconomische status afgenomen, terwijl degenen met een sterkere financiële positie gestaag tevreden zijn gebleven. Ook voor donkere mensen met een hogere sociaaleconomische status is hun geluk toegenomen.

via GIPHY

Twenge voegt het volgende hieraan toe:

We can’t say for sure, but the increase in happiness for Black Americans since 1972 could be due to gains in education and opportunities over this time. It will be interesting to see if this trend holds true during the Trump presidency and the pandemic; it’s possible Black Americans’ happiness will decrease after 2016.

Laten we het op het volgende houden. Wat voor de één geldt, hoeft niet realiteit te zijn voor een ander. Je kan geluk halen uit heel veel dingen in het leven en je moet vooral gelukkig zijn met jezelf en wie je bent als persoon. Geld gaat dat namelijk niet kunnen veranderen voor je….Viruswaanzin demonstreert bij verkeerd gebouw tegen “onwetendheid”

Kijken: politie ontdekt onderwereldgevangenis met martelkamer