in

Nieuw griepvirus met “pandemisch potentieel” ontdekt in China

De ene pandemie is nog niet weg of de volgende rammelt alweer aan de poort. In China blijken diverse varkensboeren en medewerkers van slachthuizen de afgelopen jaren besmet te zijn geraakt met een nieuwe, mogelijk gevaarlijke griepvariant..

Het virus met de naam G4 kwam onlangs naar voren, nadat het door varkens in het hele land werd gedragen. Onderzoekers zeggen dat het genetisch afstamt van de H1N1-griepstam die in 2009 een pandemie veroorzaakte.

Hoewel het zich kan verspreiden, moet worden opgemerkt dat er geen ‘onmiddellijke dreiging’ is. Ondanks dat het bevestigd is dat mensen het virus van dieren kunnen overnemen, is het nog niet officieel bevestigt dat het van persoon op persoon overgedragen kan worden. Maar dat zit er natuurlijk weer dik in, ook al is dit een aanname van ons…

via GIPHY

Wetenschappers van het Chinese Centrum voor ziektebestrijding en -preventie schreven, naast universitaire onderzoekers, dat G4 ‘alle essentiële kenmerken heeft om mensen te infecteren’. Hun bevindingen zijn gepubliceerd door het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Aangezien varkens worden beschouwd als ‘belangrijke gastheren’ met betrekking tot nieuwe griepstammen, legt het artikel uit dat ‘systematische bewaking van griepvirussen bij varkens essentieel is voor vroegtijdige waarschuwing en paraatheid voor de volgende potentiële pandemie’.

Het grote gevaar van het G4-virus is dat niemand er nog bescherming tegen heeft: in principe kan iedereen het krijgen. Anderzijds is het denkbaar dat mensen die in 2009 al de Mexicaanse griep kregen, enigszins tegen het nieuwe virus beschermd zijn. In hoeverre is nog onduidelijk.

Bron: TelegraafCall Of Duty: Warzone’s populairste wapen is ge-Nerfed

Kijken: Dave Roelvink laat zijn echte tanden zonder Facings zien