in

Nederland gokt met bondgenoten op coronavaccin

Het is alleen nog niet af…

Nederland wil samen met bondgenoten Italië, Duitsland en Frankrijk de gok wagen op een coronavaccin, waarvan nog niet is bewezen dat het veilig is en daadwerkelijk helpt. Het controleren op werking van een vaccin duurt te lang en er moet gehandeld worden, vinden de landen. Als alles goed gaat, kan Nederland eind 2020 een grote partij krijgen.

Volgens bronnen zijn de onderhandelingen tussen de landen en de aanbieders nog niet helemaal rond, meld het AD. Nog niet alle landen zijn akkoord, maar dat lijkt een formaliteit. Wanneer het vaccin aanslaat en blijkt te werken, houden de vier landen de opgekochte partij niet voor zichzelf. Zij verdelen het eerlijk over landen van de Europese Unie, hebben zij afgesproken.

Opmerkelijk is dat De Europese Commissie de vier landen niet steunen, omdat hun samenwerkingsverband ingaat tegen de inspanningen van De Europese Commissie. De commissie heeft van de EU-lidstaten de steun gekregen om te onderhandelen met bedrijven die een vaccin ontwikkelen. Dat Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland nu op eigen initiatief onderhandelen voor een vaccin, zou een soort concurrentie vormen in de ogen van de commissie:

“Het gaat om samenwerking, niet om concurrentie.” aldus EU-commissaris voor volksgezondheid Stella Kyriakides.

Het vaccin waar de vier landen achterna zitten is niet het enige vaccin waarop wereldwijd wordt gegokt. Onderzoekers over de hele wereld werken aan meer dan tien potentiële vaccins, waarvan er sommige al op mensen worden getest. Zo hebben de VS onder meer 400 miljoen doses besteld van een vaccin dat door de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld. De slagingskans van dat vaccin is ook nog onzeker.

Bron: ADKijken: Akwasi neemt woorden uit toespraak op de Dam niet terug

Animo: de voorouders van Akwasi waren slavenhandelaren