in

Na lachgas een nieuw probleem met jongeren: Purple Lean drankjes

Credit: Instagram #purplelean

Het uit Amerika overgenomen mixdrankje Purple Lean wordt steeds bekender in ons land. Politie Oost-Brabant waarschuwt de jongeren.

Het drankje is een mix van frisdrank met hoestdrank die codeïne en promethazine bevat. Codeïne geeft bij een hoge dosis hetzelfde effect als heroïne. Het drinken ervan zorgt voor een euforisch, sloom en prettig gevoel.  Doordat er geen alcohol in zit, lijkt het drankje onschuldig. Maar dat is het niet.

Jongeren onderschatten vaak het gevaar van het drankje. Het wordt zelfs steeds populairder in ons kikkerlandje. Een woordvoerder van de politie Oost-Brabant laat aan Editie NL weten dat zij in het verleden 3 a 4 situaties tegen kwamen per jaar, in de afgelopen maanden waren dat er maar liefst 10. We zijn pas halverwege juni.

Volgens de politie is het de schuld van de Amerikaanse HipHop wereld:

“Rappers in Amerika verheerlijken het. Het wordt aangeprezen als een lekker zoet drankje. Maar er zijn er zeker wel gevaren. Je kan er echt verslaafd aan raken. Door deze valse informatie komen jongeren in de problemen. Ook voor ouders geldt: wees alert en ga het gesprek aan met je kinderen.”

Wat jongeren vaak ook niet weten, is dat het gebruik van purple lean strafbaar is. Codeïne is strafbaar en staat opgenomen in de Opiumwet.

Vergeet ons trouwens niet te volgen via Instagram want daar staan vaak updates, video’s en memes die niet op onze website staan.

View this post on Instagram

Het uit Amerika overgenomen mixdrankje Purple Lean wordt steeds bekender in ons land. De Politie Oost-Brabant waarschuwt de jongeren. Het drankje is een mix van frisdrank met hoestdrank die codeïne en promethazine bevat. Codeine geeft bij een hoge dosis hetzelfde effect als heroïne. Het drinken ervan zorgt voor een euforisch, sloom en prettig gevoel. Doordat er geen alcohol in zit, lijkt het drankje onschuldig. Maar dat is het niet. Jongeren onderschatten vaak het gevaar van het drankje. Het wordt zelfs steeds populairder in ons kikkerlandje. Een woordvoerder van de politie Oost-Brabant laat aan Editie NL weten dat zij in het verleden 3 a 4 situaties tegen kwamen per jaar, in de afgelopen maanden waren dat er maar liefst 10. We zijn pas halverwege juni. Volgens de politie is het de schuld van de Amerikaanse HipHop wereld: "Rappers in Amerika verheerlijken het. Het wordt aangeprezen als een lekker zoet drankje. Maar er zijn er zeker wel gevaren. Je kan er echt verslaafd aan raken. Door deze valse informatie komen jongeren in de problemen. Ook voor ouders geldt: wees alert en ga het gesprek aan met je kinderen." Wat jongeren vaak ook niet weten, is dat het gebruik van purple lean strafbaar is. Codeïne is strafbaar in de opiumwet.

A post shared by FAKKA? (@fakkaonline) onKijken: Nelly (96) is doodongelukkig door corona en gaat in hongerstaking

Kijken: TikTokers kunnen de NSFW-openingsscène van Netflix film “LOVE” niet aan