in

Moet 210 euro eigen risico betalen voor een gesprek van 5 min bij het ziekenhuis

Credit: Apus apus/ wikipedia

Ik was in de zomer van dit jaar op bezoek geweest bij het ziekenhuis voor een gesprek van 5 minuten. Daar kreeg ik vorige week een bon van gepresenteerd van 210 euro.

Eerder dit jaar was ik op bezoek geweest bij het OLVG afdeling radiologie. Was daar een kwartier te vroeg en werd vervolgens anderhalf uur later geholpen. Daarnaast heeft het gesprek ongeveer 5 minuten geduurd. Er zit namelijk een kogel vast in een spier van mijn rug die ze ruim negen jaar geleden er niet uit konden halen zonder meer schade aan te richten. De kogel zit daar ingekapseld en hoe deze daar is terechtgekomen is een heel ander verhaal maar goed…

Dit jaar dacht ik, weet je wat jongens, misschien is de techniek wat doorontwikkeld en kunnen ze de kogel wel verwijderen. Ik kreeg te horen dat dit niet het geval was en dat ik maar een röntgenfoto moest laten maken om te kijken of het verschoven was naar een andere plek. Nou, ik kon meteen aangeven dat dit niet het geval was en daarmee was de zaak af. Althans dat dacht ik.

Originele röntgenfoto van de kogel in mijn rug

Dacht slim te zijn om de röntgenfoto maar niet te laten maken want uit ervaring weet ik dat dit uit je eigen risico betaald moet worden. En dan vorige week een bon van maar liefst 210,- euro voor een gesprek van 5 min waarbij ze niet aan me hebben gezeten, mij niet hebben onderzocht en me feitelijk naar me moer hebben gestuurd om het maar zo grof te zeggen.

Durf bijna te zeggen dat ze onterecht een uur in rekening hebben gebracht. Wat in mijn belevenis gewoon regelrechte fraude is.

Dus ik bel de zorgverzekering op en leg de situatie uit. Aan mij werd gevraagd wat het is dat ik nu verwacht dat ze moeten doen. Ik wilde me geld gewoon terug of althans een gedeelte daarvan want dit gaat echt helemaal nergens over. Ik kreeg van de telefoniste te horen dat het bedrag wettelijk door de regering is vastgesteld en dat het een fraudezaak wordt als ik het geld terug krijg gestort omdat dit illegaal is. Ik zeg pardon?

Ten eerste worden dit soort bedragen afgesproken tussen zorgverzekeraar en het ziekenhuis. Daar heeft de regering helemaal niks mee te maken. Ten tweede, ik betaal 160 euro in de maand en maak voor de rest geen kosten. Ik ga nooit naar het ziekenhuis of amper naar de huisarts.

“Ja meneer, we kunnen niks voor u doen. U kunt een klachtenformulier invullen op de website”.

In dit geval is het niet “we kunnen niks voor u doen”. In dit geval is het “we willen niks voor u doen”. En die dame die ik aan de lijn had. Ze had ook nog eens zo een “ach jezus, weer zo een vervelende beller aan de lijn” attitude. Was gewoon aan haar stem te horen ook en de manier waarop ze antwoord gaf op mijn vragen. Volkomen zwart wit en volgens het boekje. Kennen jullie dat? Zo een persoon met het empathisch vermogen van een goudvis.

Het is allemaal TE schandalig voor woorden. Dit verhaal is ook meer een waarschuwing naar jullie toe. Vraag goed naar de kosten van een eventuele bezoek aan een ziekenhuis of een specialist en overweeg daarna of het de kosten waard is. Vooral als het gaat om een aantal simpele vragen waar ze dus consult kosten voor in rekening gaan brengen. Kijk eerst of je dit op een andere manier kan regelen. Alles buiten de huisarts om gaat je gewoon veel geld kosten.

Ik had net zo goed even kunnen bellen met de afdeling om me vraag kwijt te kunnen: “Is de techniek verandert in de afgelopen 10 jaar?”. Nee? Oke, dan houdt het op en bedankt.” Dat had me 210 euro gescheeld dit jaar.De nieuwe trailer van de “Sonic The Hedgehog” movie is hier

Kijken: Dan Bilzerian gaat strijd aan met Kanye West voor presidentsverkiezingen in 2024