in

Mexico is bereid ‘El Chapo’ aan de VS uit te leveren

chapo610cyonkmduoaelat1
Mexico is bereid drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán uit te leveren aan de Verenigde Staten.

Eerdere verzoeken van de VS om zijn uitlevering werden door Mexico van de hand gewezen. De VS wil Guzmán al jaren vervolgen.

In 2014 werd voor het eerst een verzoek om zijn uitlevering ingediend. Guzmáns advocaat zal een overdracht aan de VS aanvechten. Hij heeft de laatste dagen al zes verzoeken ingediend om de uitlevering te voorkomen.

De Amerikaanse minister van Justitie liet gisteren weten blij te zijn met de arrestatie van de drugsbaron. Loretta Lynch liet weten graag met de Mexicanen samen te werken om hem veroordeeld te krijgen. “Guzmán zal zich moeten verantwoorden voor zijn misdaden die geweld, leed en corruptie op meerdere continenten hebben veroorzaakt”, zei Lynch in een schriftelijke reactie.

Riool
De leider van het Sinaloa-kartel werd vrijdag opgepakt nadat hij in juli uit de gevangenis was ontsnapt. Vrijdag kwam het tot een schotenwisseling met de politie. Vijf medewerkers van Guzmán kwamen daarbij om het leven.

Hij probeerde zelf nog met een andere handlanger via het riool te ontsnappen. Toen hij vervolgens in een auto wilde ontsnappen konden mariniers hem aanhouden. Justitie in Mexico kwam hem op het spoor doordat medewerkers van hem bezig waren met de voorbereiding van een film over zijn ontsnapping. Ze hadden daarover contact gezocht met acteurs en producenten.

Guzmán was een van de meest gezochte mensen ter wereld. Hij is een van de grootste drugsbazen ooit. Hij zit op dit moment in de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis. Dezelfde gevangenis waar hij in juli uit wist te ontsnappen.

Bron: NOSIedere dag klaarkomen voorkomt kanker

Sean Penn heeft El Chapo 7 uur lang geïnterviewd in oktober 2015 (video)