in

LMFAO: Enkele Zwitserse gevangenissen hebben hun cellen roze geverfd

Foto: © PHOTO : DOLD AG IN WALLISELLEN (CH)

Verschillende Zwitserse gevangenissen hebben hun cellen de kleur “Cool Down Pink” gegeven als een manier om het agressieve gedrag van gevangenen te onderdrukken en hoewel de maatregel de afgelopen jaren door andere Europese landen is aangenomen, zijn er mensen die deze maatregel erg vernederend en manipulatief vinden.

Het is een bekend feit dat kleuren een grote invloed kunnen hebben op ons humeur. Er wordt gezegd dat rood onze eetlust kan stimuleren, daarom is het waarschijnlijker dat het in restaurants wordt gebruikt, in tegenstelling tot blauw, dat blijkbaar de eetlust onderdrukt.

Elke kleur wordt geassocieerd met verschillende emoties die onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. Roze wordt bijvoorbeeld meestal geassocieerd met geluk en mededogen, maar ook zwakte en vrouwelijkheid. En daarom is het zo controversieel in dit geval. Psychologen beweren al langer dat het een kalmerend effect op mensen kan hebben, maar het gebruik in het strafsysteem is ook beschreven als vernederend, gender stereotyperend en manipulatief.

In 2011 besloot de Zwitserse psycholoog Daniela Späth haar eigen experimenten uit te voeren met haar eigen roze tint. Een zachtere versie die ze “Cool Down Pink” noemde . Het werd toegepast in de cellen van 10 gevangenissen in heel Zwitserland en gedurende vier jaar rapporteerde gevangenispersoneel significant minder agressief gedrag bij gevangenen die in de roze cellen werden geplaatst in vergelijking met die in reguliere cellen. Späth merkte zelf op dat gevangenen zich ook sneller konden ontspannen in roze cellen.

Maar hoewel psychologen en gevangenispersoneel tevreden zijn met “Cool Down Pink” all over the walls en het agressiebeperkende effect, zijn gevangenen zelf blijkbaar niet zo gelukkig. Een voormalige gevangene van een Zwitserse gevangenis vertelde aan de Britse krant “The Telegraph” dat het heel vernederend was om in een cel te zitten die eruitzag als ‘de slaapkamer van een klein meisje’.

Ik ga stuk…We hebben alvast een sneak peek van 4 min van Peaky Blinders seizoen 5

Walgelijk: Pegida-voorman Wagensveld is echt een gevaar voor deze maatschappij