in

Ladies: Nagellak ontregelt hormonen, ook die van jonge meisjes!

tumblr_lnfaplBEKk1qis2apo1_500_large

Hormoonverstorende stoffen in nagellak kunnen via de nagels het lichaam binnendringen. Wetenschappers van de Duke University troffen sporen van deze stoffen aan in de lichamen van meer dan 20 onderzochte vrouwen.

De stof wordt relatief snel opgenomen door het lichaam. Nog geen 10 tot 14 uur nadat de nagellak was aangebracht, konden in het bloed van de vrouwen de reststoffen worden gevonden van trifenylfosfaat (TPHP). De concentratie difenylfosfaat, de stof die achterblijft in het lichaam, was bijna verzevenvoudigd.

“Het is erg zorgwekkend dat de nagellak die verkocht wordt aan vrouwen en meisjes een verdachte hormoonverstorende stof bevat,” zei onderzoeker Johanna Congleton.

Obesitas
Trifenylfosfaat wordt gebruikt om nagellak flexibeler en duurzamer te maken. Tijdens laboratoriumonderzoek werd vastgesteld dat de chemische stof leidt tot problemen bij de ontwikkeling en de voortplanting en kan leiden tot obesitas.

Bijna de helft van de meer dan 3000 nagellakken bevat de stof. Daarnaast zijn er veel soorten nagellak die trifenylfosfaat niet op het etiket vermelden, maar de chemische stof toch bevatten. Geschat wordt dat de blootstelling aan hormoonverstoorders in Europa alleen al oploopt tot minimaal 157 miljard euro per jaar aan medische kosten.

Petitie
De Environmental Working Group is een petitie gestart tegen het gebruik van de schadelijke stof en roept grote cosmeticamerken op de stof niet langer te gebruiken. Je kunt de petitie hier ondertekenen.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Environmental International.

Deel zo veel mogelijk op FB en teken de petitie a.u.b!

Bron: NineForNewsFakkaTV: Hoe moeder haar dochter verbaal & mentaal mishandeld is ongelooflijk wreed.

#LOL: Real Madrid-aanvaller Benzema opgepakt vanwege afpersing