in

Kankerverwekkende stof gevonden in paracetamol

Het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, de grootste producent van paracetamol ter wereld, verkoopt grondstoffen voor paracetamol die vervuild zijn met een kankerverwekkende stof. Deze pillen liggen ook hier in Nederland tussen de schappen.

Dat blijkt uit onderzoek van het NRC Handelsblad en tv-programma Zembla. Zij lieten monsters van drie door Anqiu Lu‘an geproduceerde partijen analyseren door een gecertificeerd laboratorium in Duitsland. De fabriek leverde grondstoffen van miljoenen pillen paracetamol die te koop zijn in Nederlandse drogisterijen, supermarkten en apotheken.

Uit de analyse blijkt dat alle drie de partijen vervuild zijn met 4-chlooraniline, afgekort PCA. Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA kan PCA levertumoren veroorzaken bij proefdieren. Voor mensen is het vooralsnog onduidelijk in hoeverre deze stof schadelijk is.

Er zijn twee partijen met twee verschillende meningen over deze stof. Enerzijds het CBGD, die beweert dat de hoeveelheid para-chlooraniline (PCA) in de door de genoemde media geteste paracetamol niet boven de toegestane hoeveelheid uit komt. Volgens hun is de veiligheid van het gebruik van paracetamol niet in gevaar.

Anderzijds is er de mening van het EFSA. De Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA stelt juist dat bij meer dan één vervuilde pil per dag al een een onacceptabel risico op kanker ontstaat, omdat het DNA kan worden aangetast.

Het is dus allemaal een beetje onduidelijke zooi. De mening van het CBGD is leidend, wat betekent dat er niet veel risico is op het nemen van de geneesmiddelen, maar oppassen kan nooit kwaad.

Bron: ADKijken: twee meiden krijgen beef met elkaar in gebarentaal

5 verdachten aangehouden voor moord op Pop Smoke