in

Hillary had wel de meeste stemmen maar dit is waarom Trump gewonnen heeft

Trump heeft 276 electoral votes gewonnen en is nu de 45ste president van de Verenigde Staten.

Zijn rivaal Hillary Clinton heeft hem gebeld om hem te feliciteren met zijn winst maar, de meeste stemmen van de Amerikaanse bevolking gingen toch naar Hillary Clinton. Hoe kan het zijn dat Trump nu de president is?

4db0145def7ed85d4f7df61e72418267d1f0f1b40a9298e7d8d032adccac2723

De meeste Amerikanen stemden op Hillary Clinton, toch won Donald Trump want het gaat om de kiesmannen. Bij de Amerikaanse verkiezingen is wie de meeste stemmen vergaart, niet bepalend voor de einduitslag. Het wordt in de onderstaande video mooi uitgelegd.

Feitelijk wordt op de dag van de verkiezingen niet de president gekozen, maar een college dat hem of haar pas enige tijd later kiest. Dit kiescollege bestaat uit 538 kiesmannen. Dat is evenveel als het aantal senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden, aangevuld met drie extra zetels voor Washington D.C..

Het ingewikkelde Amerikaanse kiessysteem is bedacht in 1787, het jaar dat de grondwet werd opgesteld, en komt voort uit een compromis. Een deel van de afgevaardigden die dat jaar in Philadelphia bijeenkwamen, had weinig vertrouwen in het vermogen van de burgers de geschikte kandidaat te kiezen. Ze gaven de voorkeur aan een sterke wetgevende macht die dan ook maar de uitvoerende macht (president) moest kiezen. Een tweede stroming wilde daarentegen dat het kiesgerechtigde deel van de bevolking direct een president zou kiezen.

Dat tweede voorstel stuitte op bezwaren van de kleinere deelstaten, die vreesden dat de staten met veel inwoners een onevenredig grote invloed zouden krijgen. Na lang debatteren kwam er een compromisvoorstel op tafel: het college van kiesmannen dat, zij het in licht gewijzigde vorm, tot de dag van vandaag bestaat.

Bron: BusinessinsiderTrump heeft gewonnen maar hoe verder nu? Een paar feiten op een rijtje…

Dit zei 2Pac 20 jaar geleden over de toekomstige president Donald Trump