in

G-Blog: Hoezo uit je plaat met darten?

Ik kan het niet begrijpen of ik wil het niet begrijpen, het is 1 van de 2. Hoezo is darten een sport en waarom vinden mensen darten zo leuk?

Het is niet echt een boeiend onderwerp maar goed, ik zit me dit de laatste tijd echt vaak af te vragen omdat ik het weer wat vaker dan normaal ben tegen gekomen op televisie.

Wat er gebeurd als ik aan het zappen ben
Ik kom darten tegen, blijf een paar minuten hangen en me met verbijstering afvragen waarom de mensen in het publiek zo heel erg uit hun plaat gaan. En die akelig schorre stem van die meneer met dat grijze haar en vol getatoeëerde armen. Die is zeker op zijn Harley naar het evenement toe gekomen.

Ik kan voor mezelf in ieder geval drie verklaringen vinden en dat is alcohol, drugs en een verkleedpartijtje? Volgens mij verlaat 90% van het publiek de zaal helemaal kutjedol van de drank en stimulerende middelen. Eerlijk is eerlijk, het ziet er gewoon verdomd gezellig uit in dat publiek.
Op de onderstaande afbeelding kan je ook een grafiekje zien die wetenschappelijk verklaard hoe darten en alcohol samen gaan. Hoe bijzonder is dat! -_______-‘

DrinkDartsGraph

Of is het meer als alleen pijltjes gooien?
Ik wil niet gek doen maar hoe meer ik me verdiep in het geheel, hoe meer besef ik krijg van het feit dat professionele darters gezien worden als superhelden?
Superhelden met pijltjes die kunnen dienen als een mega dodelijk wapen, die ze met precisie tussen je ogen kunnen boren met één perfect gemikte zwaai van een mega afgetrainde arm. Pijltjes die uitgerust zijn met infrarood lasers en een tip die explodeert bij contact met het doelwit. Stel je voor zeg…

The Legend Rises
Zie hieronder bijvoorbeeld een poster van een speler die Pyro genoemd word. Zijn echte naam is Mitsumasa Hoshino. Hieronder volgen een aantal highlights uit de carrière van Pyro.

-Super Darts 2008 Champion
-Super Darts 2009 Champion
-The World 2013 Stage 3 Best 4

xdarts xtreme darts target darts mitsumasa hoshino darts pyro photo2

Darten is voor iedereen
Misschien ook een beetje nutteloos om te zeggen maar de gemiddelde professionele darter ziet er niet uit als meneer Pyro. Verre van zelfs! De gemiddelde professionele darter is zwaarlijvig en begint al te zweten na zijn derde worp. Een potje darten vergt namelijk intens veel lichamelijke inspanning. Denk dat je hele dag zwaar is met een bierbuik en gewicht van over de 100 kilo.

Nee, echt voor iedereen!
De gemiddelde buschauffeur, kroegbaas/ganger, taxichauffeur, fabrieksmedewerker of bouwvakker kan na het winnen van een toernooi ineens de status van topsporter claimen zonder een dag hardgelopen te hebben in zijn leven. Hoe cool is dat! Het is echt een uitvinding dit. Het geeft de gemiddelde bierfanaat gewoon hoop en kans op status en misschien zelfs een sponsordealtje hier en daar. Is toch mooi zoiets.

article-2179100-05FE64D30000044D-85_468x361
De gemiddelde darter

Oefening baart kunst
Ik lees hier en daar dat je ongelooflijk veel moet oefenen wil je een mega ster worden in darten. Sommige doen het zelfs een paar keer per dag. Ik gebruik liever toch echt het woordje ‘oefenen’ hoor hoewel ik op een aantal fora het woordje ‘trainen’ vaker dan ‘oefenen’ ben tegenkomen.
Ik heb zelf ontzettend veel getraind in mijn leventje. Wat ik nu ga schrijven leest misschien een beetje raar weg, maar ik zie ‘trainen’ toch meer als een ‘symmetrische’ bezigheid? Snap je wat ik bedoel of slaat mijn stelling weer nergens op. Stel je voor zeg…

Hoeveel kan men verdienen met darten?
Alhoewel mijn interesse in het geheel een beetje begint af te zakken en ik niet zo heel veel zin meer heb in mijn onderzoek, heb ik toch nog even moeite gedaan om te achterhalen wat men zoal kan verdienen met darten. Het onderstaande is afkomstig van de 2012 Winmau World Masters league.
Nou .. zoals in bijna elke ‘mannelijke’ sport zie je dat ook bij darten de mannen meer kunnen verdienen dan de vrouwen. Ja dames en heren .. vrouwen kunnen ook professioneel darten en ze zijn meestal net zo aantrekkelijk als hun mannelijke collega’s. Stel je voor zeg…

461127_Trina-world-champ

Men’s Prize Structure:
Champion £ 25,000 + Challenge Trophy to be held for one year.
Runner-up £ 10,000
Semi-Finalists x 2 £3,000 each
Q/Finalists x 4 £1,500 each
Last 16 x 8 £1,000 each
Last 32 x 16 £250 each.

Women’s Prize Structure:
Champion £ 5,000 + Challenge Trophy to be held for one year.
Runner-up £ 2,000
Semi-Finalists x 2 £750 each
Q/Finalist x 4 £ 500 each

Mijn conclusie
Ik denk dat het geheel inderdaad wat leuker wordt als je vrienden en jij gezellig op stap gaan naar een dartavond verkleed in een strak spandex pakje en elkaar helemaal volgieten met alcohol en drugs. Met genoeg alcohol kan je aan het saaiste evenement een flinke dosis naar de tyfus gaan toevoegen. Je herinnert je er de volgende dag toch geen flikker meer van.

Maar goed, als ik straks tegen de vijftig aanloop, zwaarlijvig ben en bijna tegen een hartinfarct aanloop is er zelfs nog hoop voor mij! Hoop dat ik gelukkig nog wat kan maken van mijn leven en alsnog even in de schijnwerpers kan staan en dat gewoon als superheld. Ik ga dan ook gewoon darten! Stel je voor zeg…Video: French Montana ft. Wale & Fabolous – R&B B*tches

PARTYNEXTDOOR – PARTYNEXTDOOR TWO (Album Stream)