in

G-Blog: FIFA & De WK’s

Wisten jullie dat de FIFA een non-profit organisatie is? Wisten jullie ook dat FIFA 1,200,000,000 per jaar verdient met Sponsors, Televisie 90% , WK’s, Video Games en ga zo maar door.

De meeste inkomsten worden dus verdiend met het verkopen van televisie rechten. De meeste inkomsten van televisie rechten komen natuurlijk van de WK’s die elk 4 jaar gehouden worden. Daarnaast heb je de premier league waar ook flink mee word binnengehaald. Volgens de president van de FIFA (Joseph ‘Sepp’ Blatter) worden alle inkomsten weer terug gestoken in voetbal. Laten we even onderzoeken hoe dat gaat. Er worden een aantal evenementen gehouden in de 4 jaar ‘van WK naar WK toe’ die alleen maar geld kosten. Hieronder volgt een opsomming van alleen de kosten van evenementen in 2009.

– Confederations Cup in South Africa ($44 miljoen)
– U-17 World Cup in Nigeria ($43 miljoen)
– Club World Cup in UAE ($30 miljoen)
– U-20 World Cup in Egypt ($21 miljoen)
– Competities voor vrouwen in het jaar daarvoor ($30 miljoen)
– Nog wat kosten hier en daar

FIFA-logo

Dan hebben we in 2010 het WK in Zuid-Afrika eindelijk.
De hele wereld is weer in rep en roer, zitten op de puntjes van hun stoel te kijken naar een beeldscherm. De spanning giert door je lijf, het bier vloeit royaal door de zalen. Iedereen is happy? Kan je vertellen dat de mensen die het niet breed hebben in Zuid-Afrika helemaal niet blij waren met het WK en de komst van de FIFA. Het WK heeft Zuid-Afrika pak ‘m beet 3 miljard dollar gekost voor nieuwe en het vernieuwen van stadions, beveiliging, verbeterde infrastructuur en ga zo maar door…
FIFA had er wel baat bij hoor, die ging op een gegeven moment weer weg en nam een kleine 240 miljoen mee. Wat een tegenvaller vonden ze dat zeg want 4 jaar daarvoor was het met Duitsland veel meer. We zijn niet rijk maar we doen het wel goed zegt de president van de FIFA.

FIFA komt en neemt eigen wetten mee.
Voorheen mocht er niet gedronken worden in stadions in Brazilië vanwege het hoge dodental die drank gerelateerde incidenten veroorzaken maar FIFA wou dat even aangepast zien vanwege hun sponsor deal met Budweiser. Beetje verontrustend dit niet? Er werd in Zuid-Afrika een nieuwe wet ingevoerd, een soort van FIFA snelrecht systeem wat inhield dat als je een journalist of ander official van de FIFA iets aandeed, beroofde of wat dan ook, je van huis uit meteen 15 jaar celstraf kreeg… de volgende dag meteen. 15 jaar? voor het afpakken van een camera of portemonnee omdat je honger hebt en geen geld hebt om te eten?

Power to the people?
Gezien de armoede in de meeste streken van dat stukje Afrika zou je denken dat je die 3 miljard beter kon investeren in de ontwikkeling van je eigen mensen. Dat had op langere termijn veel meer opgeleverd dan dat beetje plezier van het WK. Maar goed … wie ben ik en dat vooral tegenover die miljoenen ‘je moet niet zo zeiken’ mensen over de hele wereld die voetbal ademen en leven. Die willen immers gewoon zien dat er gevoetbald word. Sommige sparen en plannen 4 jaar lang om op reis te gaan naar een exotisch land om hun eigen jongens te supporten. Die mensen mogen we toch niet teleurstellen allemaal.

En eerlijk zoals die meneer hier in het bovenstaande filmpje verteld. Met dit alles in mijn achterhoofd ga ik net als duizenden anderen die kritisch zijn tegenover de WK’s en de FIFA, toch weer kijken naar voetbal omdat het gewoon een fantastische sport is waar je in gezamenlijke sfeer van kan genieten.

Fifa-World-Cup-2014-Png-4-12
Wat een vrolijke kleuren allemaal, word je toch gewoon happy van als je dat ziet?

Het WK in Brazilie.
Ik laat het woord maar over aan de meneer in de video helemaal bovenaan de pagina die netjes uitlegt hoe het eraan toe gaat in Brazilië. Waarom ze een stadion bouwen voor 280 miljoen die slecht bereikbaar is, in een streek die geen eigen voetbal team heeft en waarschijnlijk maar 4 keer word gebruikt? Voor het WK? Kan me niet voorstellen dat dat waar is maar hij vertelt het zo grappig… Om maar niet te beginnen over de straat kinderen die met de honderden worden vermist ineens waar iedereen het over heeft.

Mijn conclusie is dat de FIFA een land voor een bepaalde periode helemaal leegzuigt en vervolgens uitspuugt als het toegelaten word. Maar dat is natuurlijk puur zodat wij kunnen genieten van voetbal het gaat echt niet om het geld allemaal, dat word weer terug gestopt in voetbal. Zo blijft de bal lekker rond… toch?

Als Nederland maar kampioen word dit jaar, dan is alles vergeven aan de FIFA van onze kant.Track: G-Unit – Loyal (Remix)

G-Blog: G-Eazy Is Cool