in

Foutje Bedankt: Ierland legaliseert per abuis tientallen drugs

Capture

Ecstasy, ketamine, crystal meth en zo’n honderd andere soorten drugs zijn door een foutje in de wet tijdelijk legaal in Ierland. In elk geval voor één dag, want donderdag hoopt de Ierse regering het foutje snel te repareren met een noodwet. In de tussentijd kan niemand gearresteerd worden voor het bezitten van deze drugs.

De Ierse ‘Misuse of Drugs Act’ uit 1977 werd vanmorgen door een hof van beroep namelijk ongrondwettelijk verklaard omdat het Ierse parlement geen goedkeuring had gegeven voor verschillende nieuwe toevoegingen. Hierdoor werden de verboden drugs die onder deze wetgeving vallen technisch gezien legaal.

Het dealen van de drugs blijft wel verboden en het bezit van oudere, meer bekende drugs zoals heroïne, cocaïne of marihuana vallen onder eerdere wetten die wel van kracht blijven.

‘We konden niet weten wat het hof vandaag zou beslissen, maar we waren voorbereid op deze mogelijkheid’, verklaart Leo Varadkar, de Ierse minister van Gezondheid aan de Irish Examiner. Het goedkeuren van een noodwet moet de maas in de wet snel weer dichten, maar dat zal ten vroegste donderdag mogelijk zijn, volgens verschillende media.

Door het vonnis worden mogelijk ook tientallen veroordelingen voor drugsfeiten in twijfel getrokken. ‘Er is mij verteld dat het om tientallen gevallen gaat, maar ik kan dit niet met zekerheid zeggen. Elke zaak moet apart worden bekeken en daarbij moet worden bezien of de veroordeling louter berust op basis van deze wet of ook voor andere overtredingen’, aldus Varadkar.

Wat een blunder!

Bron: ADAdvocaat Suge Knight zegt ‘Hij had het recht om Terry Carter te vermoorden’

FakkaTV: Noisey Atlanta – The Producers