in

Foto’s: Waar de kinderen van oorlog slapen – Syrië en haar verloren kinderen

De oorlog in Syrië is nu vijf jaar bezig. Miljoenen hebben moeten vluchten op zoek naar een veilige plek voor hun familie.

Ze zijn op de vlucht voor dood en verderf, honger en nood, Isis en bommen. Ze laten ook hun thuis, vrienden en ooit een normale leven achter. Fotograaf ‘Magnus Wenman’ reisde rond in Europa en het midden-oosten waar de verloren kinderen van Syrië hun heil nu zoeken.

Op de bovenstaande foto zie je Lamar (5). Lamar komt oorspronkelijk uit Bagdad (Irak). Haar familie was op weg om boodschappen te doen toen een bom haar woning trof en alles verwoeste. Pas na twee pogingen wist haar familie de zee over te steken in een rubberen bootje en te drijven naar Turkije. Daarna hebben ze de Hongaarse grens kunnen bereiken waar ze nu buiten op de grond slaapt op vieze oude dekens.

2

Op de bovenstaande foto zie je Shehd (7). Shehd was een leuk en actief kindje. Ze houdt van tekenen. Haar moeder zag daar echter verandering in komen toen ze opmerkte dat haar tekeningen wapens bevatte. Met elke tekening werd het erger. Ze tekende steeds meer wapens. Shehd’s moeder zegt dat ze niet veel meer tekent sinds ze Syrië hebben verlaten.

Ook zij hebben de Hongaarse grens kunnen bereiken waar ze eten plukken uit de bomen. Haar moeder geeft aan dat als ze van te voren wisten hoe moeilijk hun reis zou zijn dat ze daar zouden blijven en hun leven zouden riskeren.

3

Op de bovenstaande foto zie je Ahmed (6). Ahmed’s vader werd vermoord in hun woonplaats ‘Deir ez-Zor’ in het noorden van Syrië. Zijn oom draagt nu de zorg over hem en ze proberen momenteel Hongarije te verlaten op zoek naar een betere plek. Hij draagt tijdens de lange afstanden die zij te voet afleggen zijn eigen spullen. De oom van Ahmed zegt dat het een heel dapper kindje is. Hij huilt alleen s’nachts soms als het hem een beetje te veel wordt.

4

Op de bovenstaande foto zie je Ralia (7) en Rahaf (13). Ralia en Rahaf wonen samen met hun vader al een jaar op de straten van Beiroet. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Damascus maar zijn gevlucht nadat een bom hun moeder en broertje opblies. Ze kruipen s’nachts altijd tegen elkaar aan om warm te blijven.

5

Op de bovenstaande foto zie je Mohammed (13). Mohammed verblijft momenteel in een ziekenhuis in Turkije. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Aleppo en wil een architect worden als hij groot is. Hij zegt dat het vreemde aan oorlog is dat je gewend raakt aan angstig zijn.

6

Op de bovenstaande foto zie je Maram (8). Maram was net een paar minuten thuis toen een raket haar huis vernielde. De dak van het huis stortte op haar neer. Maram lag 11 dagen in een coma. Ze kan niet praten nu omdat haar kaak gebroken is en omdat ze zwaar hersenletsel heeft opgelopen tijdens het incident.

7

Op de bovenstaande foto zie je Mahdi (18 maanden). Hij slaapt buiten op de grond in ‘Horgos’ Servië. Zijn hele leventje heeft tot nu toe bestaan uit het vluchten voor conflicten een oorlog.

8

Op de bovenstaande foto zie je Fatima (9). Fatima ontsnapte ternauwernood uit Idlib toen de nationale leger van Syrië twee burgers vermoorde in de binnenstad. Ze is van een vluchtelingenkamp in Libanon door gevlucht naar Libië en verblijft nu gelukkig ergens in Zweden. Tijdens haar, met teveel mensen beladen, boottocht naar Zweden is ze getuige geweest van een vrouw die een dood kind ter wereld bracht na een bevalling van 12 uur. Fatima heeft alles gezien…

9

Op de bovenstaande foto zie je de voetjes van Gulistan (6). Gulistan komt van oorsprong uit Kobane. Ze slaapt nu op de grond ergens in ‘Suruc’ Turkije. Ze mist haar bedje en kussen die ze achter heeft moeten laten en gebruik de lichaam van haar moeder als kussen.

10

Op de bovenstaande foto zie je de slaapplek van Juliana (2). Juliana was bezig met een tocht van 2 dagen ‘te voet’ door Servië.

11

Op de bovenstaande foto zie je Iman (2). Iman lag toen deze foto werd gemaakt met een longontsteking in bed in een ziekenhuis in Jordanië. Haar moeder vertelde dat haar kindje een actief en speels kindje was. Ze slaapt nu alleen maar.

12

Op de bovenstaande foto zie je een foto van Fara (2). Fara en haar zus Tisam (9) houden onwijs veel van voetbal spelen. Haar vader probeert met ze te spelen maar het lukt de laatste tijd niet zo goed. Het is altijd maar van korte duur.

13

Op de bovenstaande foto zie je Esra (11), Esma (8) en Sidra (6). Hun vader werd voor hun ogen meegenomen en ontvoerd. Ze hebben sinds die tijd niks meer van hem vernomen. Ze hebben er echter wel nachtmerries over. Ze verblijven nu ergens in Libanon.

14

Op de bovenstaande foto zie je Ahmad (7). Ahmad was thuis in Idlib toen het getroffen werd door een bom. Hij hield er een scherf in zijn hoofd aan over. Zijn broer was echter opslag dood. Ze verblijven nu ergens in Hongarije. Ze hebben geslapen op bushaltes, langs wegen en in het bos. Het is niet anders…

15

Op de bovenstaande foto zie je Amir (20 maanden). Zijn moeder zegt dat hij tot nu nog geen woord heeft proberen te spreken. Ze wonen nu samen in een vluchtelingenkamp in Libanon. Ze zegt dat hij alleen lacht en denkt dat hij getraumatiseerd is toen hij nog in haar buikje zat.

16

Op de bovenstaande foto zie je Abdul (17). Abdul Karim Addo verblijft nu in Griekenland en slaapt buiten, waar hij ook maar kan. Zijn geld is op maar belt zijn moeder wel af en toe als hij een mobieltje mag lenen van iemand. Hij durft haar echter niet te vertellen hoe bar zijn situatie is op het moment en stelt haar gerust door te zeggen dat hij het goed heeft. Hij zegt dat zijn moeder altijd huilt aan de telefoon en zich enorm veel zorgen maakt om hem. Hij wil haar niet nog ongeruster maken.

17

Op de bovenstaande foto zie je Abdulla (5). Hij slaapt ergens in Servië buiten op de grond op vieze matrassen. Hij is getuige geweest van de moord van zijn zus in Daraa. Sinds dien verkeert hij in shock, hij heeft nachtmerries en heeft andere medische hulp nodig. Zijn moeder heeft geen geld.

18

Op de bovenstaande foto zie je Sham (1) en zijn moeder. Ze verblijven ergens in Hongarije.

19

Op de bovenstaande foto zie je Walaa (5). Ze mist haar slaapkamer in Aleppo. Ze verblijft nu in een vluchtelingenkamp in ‘Dal-El-las’. Ze durft niet te slapen s’nachts omdat dan de aanvallen en bombardementen beginnen. Ze haat het…

20

Op de bovenstaande foto zie je Tamam (5). Ze is al twee jaar op de vlucht en slaapt nu buiten op straat in ‘Azraq’ Jordanië. Ze zitten vast daar…

21

Op de bovenstaande foto zie je Shiraz (9). Ze heeft polio. Er werd verteld aan haar ouders dat ze geen geld moesten uitgeven aan haar verzorging omdat ze toch weinig kans heeft op overleven. Ze kan niet lopen en praten. Ze werd gedragen van Kobane naar Turkije. Ze slaap daar nu in een houten kratje.

22

Op de bovenstaande foto zie je Moyad (5). Mayod heeft granaatscherven in zijn hoofd, rug en torso. Hij was onderweg naar de markt met zijn moeder toen er dichtbij een auto werd opgeblazen. Zijn moeder overleed ter plaatse. Hij verblijft nu in een ziekenhuis in ‘Amman’ Jordanië.

Ik ging KAPOT van binnen tijdens het schrijven van dit artikel. Deel dit a.u.b. zo veel mogelijk. Mensen die schreeuwen dat de grenzen dicht moeten, moeten zich schamen. Help ze tenminste en stuur ze dan terug later als de gemoederen gekalmeerd zijn. Maar help ze wel verdomme… het zijn kinderen!Zo gaat de Saoedische koning op reis met zijn rijkdom

Ladies: Gekleurde wenkbrauwen – Ja of Nee?