in

Elke maand 2250 euro zonder te werken: goed idee of niet?

twitter

5 miljoen Zwitsers mogen het vanaf vandaag zeggen, ja of nee op de vraag of 2250 euro per maand, zonder te werken, een goed idee is of niet.

Het gaat over ‘een onvoorwaardelijk basisloon’ en ouders krijgen er per kind nog eens 560 euro bovenop. Volgens stembureaus gaan Zwitsers ‘nee’ zeggen tegen het geheel.

Om het tot een landelijk referendum te laten komen, moesten de initiatiefnemers 100.000 handtekeningen inleveren. Dat lukte het comité Basisinkomen Zwitserland in anderhalf jaar tijd.
Het idee achter het basisinkomen is dat iedereen een bepaald bedrag per maand krijgt om van te leven. Daar is geen tegenprestatie voor nodig. Een soort gratis geld. Dat meldt het NOS op hun website vandaag.

De meningen verschillen
Voor en tegenstanders van het idee liggen uiteraard met elkaar in de clinch hierover. De tegenstanders zijn van mening dat het een rampzalig idee is en hierdoor mensen het werk zullen laten liggen en niks meer zullen doen. De voorstanders zijn het hier niet mee eens en zijn van mening dat mensen juist zullen gaan werken, vrijwilligerswerk zullen doen en vooral zullen ondernemen omdat risico’s nemen iets makkelijker wordt op deze manier.

De voorstanders zien dit ook als een oplossing voor de opkomst van automatisering. Robots nemen steeds meer werk over van mensen en het klassieke productiewerk behoort snel tot de verleden tijd, stellen zij. Het basisinkomen zou het beste antwoord zijn op de voortschrijdende technologie, omdat je dan qua inkomsten niet meer afhankelijk bent van een werkgever.

Volgens tegenstanders zou dit een te zware last betekenen voor Zwitserland. In totaal zou de maatregel 187 miljard euro per jaar kosten.

De initiatiefnemers komen met een rekensom waarmee ze die 187 miljard euro denken te compenseren. Het uitbetalen van de sociale zekerheden door de overheid stopt. Dat levert volgens hen 55 miljard op. Omdat werkgevers minder loon hoeven te betalen, levert dat een voordeel van 128 miljard op. Nog eens 25 miljard wordt bespaard door minder bureaucratie.

Nu is het nog even wachten op de uitkomst, wat vinden jullie over het geheel? Zou dit ook ingevoerd moeten worden in Nederland?

Update:
De Zwitsers hebben zondag in een referendum massaal tegen een voorstel gestemd om een basisinkomen voor iedere Zwitser in te voeren.

Bron: NOSWat is je favoriete standje? Mensen op straat geven eerlijk antwoord!

DMX komt ff KEIHARD op Still Scratching ft. Styles P