in

Eerstgeboren kind zekerder van succes en meestal slimmer

tumblr_mwelvtJSJz1r6j4h5o1_500

Kinderen die als eerste geboren zijn in hun gezin hebben meer kans om uit te blinken in hun carrière dan hun jongere broers en zussen, zo vonden onderzoekers.

Eerstgeboren kinderen blijken meer ambitieus en gekwalificeerd te zijn dan hun jongeren broers en zussen. Dit lijkt het ‘publieke leven’ te bewijzen: zo zijn politici Angela Merkel en Hilary Clinton eerstgeboren kinderen, maar ook presentatrice Oprah Winfrey, auteur van de Harry Potter-boeken J. K. Rowling en zangeres Beyoncé. Ook eerstgeboren mannen zijn in voor succes: alle twaalf mannen die op de maan hebben gelopen zijn de oudste van of enigs kind in hun gezin.

Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers aan het Instituut voor Sociaal en Economisch Onderzoek aan de universiteit van Essex, volgde 1503 broers en zussen en 3532 individuelen.

Meisjes ambitieuzer dan jongens
Eerstgeboren meisjes zijn 13 procent meer ambitieus dan eerstgeboren jongens. Daarnaast zou het oudste kind van het gezin eerder geneigd zijn zijn of haar studie op een hoger plan te tillen dan jongere broers of zussen. ‘Het zou kunnen zijn dat ouders meer tijd en energie in hen steken, maar ze zouden ook intelligenter kunnen zijn’, zo vertelt PhD-student Feifei Bu, die het onderzoek leidde. Hij is enigs kind: ‘Daarom doe ik een PhD.’

De studie keek naar de mix van sexe en de grootte van het gezin – tweelingen en enige kinderen uitgesloten – en vond dat dit geen invloed had op latere prestaties. De studie vond wel dat ouders meer kans hebben op goed presterende kinderen wanneer zij er een gat van vier jaar tussen laten.#Dope: Artiest veranderd al zijn vrienden in Simpsons

WTF: Man eet 2,5 kilo hete rode pepers per dag