in

EenVandaag zet rapper uit Arnhem onterecht neer als IS-strijder, hij wordt nu bedreigd met de dood

Amine Elghasyry werd woensdag in het tv-programma EenVandaag onterecht weggezet als IS-Strijder.

Het programma maakte een portret van twee Syriëstrijders uit Arnhem, ene Marouan en Robin. Om het leven van de twee te illustreren gebruikte EenVandaag een videoclip uit 2012 waar de twee in voorkomen van Team Liefde. De gezichten van Marouan en Robin werden om privacyredenen geblurd, het gezicht van de derde persoon, Amine Elghasyry, niet. Het resultaat: in de rapportage lijkt het alsof Elghasyry de IS-strijder Marouan is.

Amine plaatste een emotioneel filmpje op Facebook wat inmiddels meer dan 500 keer is gedeeld. Dat filmpje is hier bovenaan de pagina te bekijken. De EenVandaag aflevering van woensdag is in ieder geval niet meer terug te zien op de website van de NPO.

De aflevering werd op woensdag bekeken door 1.4 miljoen mensen.

Dit is wat Amine verklaard over het geheel tegen Joop.nl
Ik word een vieze IS-strijder genoemd. Ik krijg berichten dat ik mezelf moet opblazen. De reacties zijn heel heftig, ik heb er niet van kunnen slapen. Het ding is: ik heb gewoon een gezin. Ik ben als de dood dat een gek me straks ziet en denkt dat ik een jihadist ben en mij of mijn gezin iets aandoet.
Ik word op verschillende manieren lastig gevallen: in berichtjes op YouTube onder de video, maar mijn telefoonnummer circuleert ook. Dus ik word ook gebeld en uitgescholden. Door BNR ben ik benaderd om aan tafel te gaan met EenVandaag in de uitzending, maar EenVandaag zegt het gesprek niet in de media aan te willen gaan.

Inmiddels heb ik gesproken met de redacteur die verantwoordelijk is voor de reportage, Dirk Schouten. Hij zegt dat hij vindt dat ze niets fout hebben gedaan. De mensen om wie het gaat hebben ze geblurd. Maar dat is nu net het probleem: mijn gezicht is niet geblurd en daardoor lijkt het alsof het om mij gaat. Ik heb ook met een aantal mensen gesproken, waaronder Peter R. De Vries. Ze raden me aan om een advocaat in de arm te nemen. Ik had dat liever niet gedaan, maar het gewoon simpel opgelost. Het was De Vries ook opgevallen dat aan het einde van de reportage de naam van Marouan wordt herhaald, terwijl je mij met vlaggen op de rug weg ziet lopen. Het lijkt écht alsof ik de terrorist ben, en dat ben ik niet. Ik ben gewoon hier. Het liefst zou ik zien dat EenVandaag in de uitzending rectificeert en mij mijn woord laten doen. Ik wil duidelijk maken dat ik níet de IS-strijder ben. EenVandaag beschadigt niet alleen mijn imago, maar ook mijn bedrijf door de video van Team Liefde te gebruiken: ik heb een kledinglijn onder dezelfde naam en een webshop. Die zijn gekoppeld aan het YouTube-kanaal.

Hopelijk komt alles goed en krijgt Amine netjes zijn beurt om te spreken bij EenVandaag en een rectificatie zou ook het minste zijn wat de redactie van EenVandaag kan doen voor die jongen. Ze hebben het geheel immers ongelukkig aan elkaar gemonteerd.

De bedreigingen die Amine nu krijgt van alle kanten zijn te danken aan het montagewerk van EenVandaag.

Bron: Joop.nlBoef heeft best bekeken Youtubekanaal van de week en staat nog steeds op nr 1# trending

In Engeland steken tieners Kliko vuilnisbakken in de fik om high te worden