in

Documentaire: A Plastic Ocean (Besef Momentje)

Journalist Graig Leeson begon 7 jaar geleden met het maken van een documentaire over walvissen. Hij ging de Indische oceaan op om bij de kust van Sri Lanka deze mega grote dieren te kunnen filmen. Dit stuk van de oceaan wordt gezien als een ‘schoon’ gedeelte van de zee. Eenmaal op zee bleek dit toch anders te zijn.

Toen Graig voor het eerst een jonge blauwe walvis onder water probeerde te filmen, lag er een plastic laag op het water. De cameraman vertelde dat hij een meter onder water zat en werd omringd door een drab van olie en troep en dat hij er bijna niet doorheen kon kijken. Met dit besef veranderde Graig zijn plan en ontstond er een nieuwe documentaire: A Plastic Ocean.

OUTBRAIN_VIDEO_AD

Een prachtige documentaire die mensen doet beseffen hoeveel plastic er nu eigenlijk is. Dat geldt voor onze oceaan maar ook hoeveel we nu eigenlijk gebruiken. Deze docu laat zien hoe belangrijk het recyclen van plastic is en hoe weinig het nu eigenlijk gebeurt. Op zich is het in Nederland prima ook al wordt afval vaak op een hoop gegooid en niet gescheiden. Statiegeld is bijvoorbeeld een goede manier om te recyclen. Dat is helaas niet overal zo, in landen waar er geen schoon drinkwater is moeten mensen nog steeds water uit flessen drinken en dit beland dan in de zee. Bekijk hier onder de trailer.

Deze documentaire laat ook zien hoe je er zelf verandering in kunt brengen. Op dit moment wordt van al het plastic op de wereld maar 7 procent gerecycled en er komt steeds meer bij. De andere 93 procent van het plastic beland in de zee. Plastic vergaat niet, dus hoe meer erbij komt hoe moeilijker het wordt om ervan af komen.

Maar wat kan ik doen om te recyclen?

Het is niet zo dat je moet stoppen met plastic gebruiken, dat kan ook bijna niet want bijna alles wat we eten is erin verpakt. Wat je wel kunt doen is in de supermarkt bijvoorbeeld geen verpakte groente en fruit kopen. Geen plastic tassen kopen in de supermarkt maar een grote tas van huis meenemen waar alles in past. Ook kun je minder ‘disposable’ dingen gebruiken zoals boterhamzakjes en rietjes. Verpak je eten niet in plasticfolie maar in aluminium en probeer zoveel mogelijk recyclebaar plastic te gebruiken. Ook kun je je best doen om je afval te scheiden zodat jou plastic hergebruikt kan worden.

Ook Kim Feenstra deelde dit op haar Instagram.

Ik zag eergisteren de documentaire A plastic ocean op Netflix. En man man man wat een ellende. Ik ben er erg van geschrokken hoeveel plastic wij met zijn allen wereldwijd weggooien en wat er in onze oceanen terecht komt. Het deed me pijn om er naar te kijken maar het heeft me wel een stukje kennis gegeven en een stuk motivatie om deze documentaire (als je hem nog niet gezien hebt) met jullie te delen. Ik denk dat er best nog veel mensen zijn die net als ik niet weten/wisten dat de hoeveelheid plastic in de zee zo dramatisch is. Deze documentaire inspireert mij meer en meer minder gebruik te maken van plastic. Met name, winkeltasjes, tandenborstels, rietjes, aanstekers, etc. Ik neem voortaan gewoon mijn rugtas mee als ik boodschappen ga doen en koop alleen nog biologisch afbreekbare tandenborstels. Ik schaam mij bijna dat ik niet bewust ben geweest van mijn eigen plastic verbruik. Hoewel ik denk dat wij het in Nederland best goed doen met het recyclen van plastic kunnen we er samen nog best wel wat meer om gaan denken. Ik hoop dat je deze documentaire gaat kijken. Ik hoop ook echt dat deze docu aanslaat bij mijn jongere doelgroep. Jullie zijn de toekomst! Het is zeker geen slecht idee om deze docu aan je klas te laten zien als je een docent bent. Deze docu komt best wel aan en dat is nodig ook! Onze planeet is namelijk zo mooi! We kunnen niet alles in 1 keer, maar wees bewust lieve mensen! Liefs! #aplasticocean @plasticoceans @aplasticocean

A post shared by Kim Feenstra (@k2im) on

Als je meer zou willen weten over de organisatie achter de film maar ook over hoe jij meer kunt doen voor de wereld klik dan op de link hieronder.

About FilmCardi B verwijderd haar Instagram na ophef met Azealia Banks

Alles wat je wilt weten over de 9-jarige Instagram sensatie Lil Tay