in

Dit is dus wat Quiz apps doen op Facebook: Je data stelen en doorverkopen

En jij dacht altijd oh, wat leuk zo’n gratis appje

Je hebt allerlei soorten quiz apps op Facebook die je kan delen en je vrienden mogen dan onbewust meedoen in het verificatie proces van wat je verteld en wat daar van waar is. Geniaal…

Juist, ze zijn zo gehaaid met gegevens dat ze mogelijk zelfs je vrienden gebruiken om te checken of je liegt tijdens het invullen van de antwoorden. Het kan dus ook zijn om bevestiging te krijgen van alles wat je invult en vervolgens geeft aan zo een quiz app. Het betreft eigenlijk allerlei gratis of betaalde apps waarbij je persoonlijke vragen moet beantwoorden.

De apps zijn echter bijna altijd gratis. Het zijn hele persoonlijke vragen en de vragen geven vervolgens een duidelijk beeld van wie jij bent en hoe je verder in het leven staat. Kostbare data wat andere bedrijven weer kunnen gebruiken om jou vervolgens online te manipuleren en op je gevoel in te spelen door je te targeten met staatspropaganda of advertenties.

Hieronder een filmpje van Zuckerberg die in sorry.exe modus (met je robothoofd) zijn excuses aanbiedt voor het geheel m.b.t. een recente Facebook schandaal omtrent een gigantische data lek wat meer dan 50.000.000 mensen wereldwijd maar voornamelijk in de V.S en U.K. heeft getroffen.

Waarvan het verder bekend is dan… Want om eerlijk te zijn, zijn die quiz apps echt ‘all over the place’. Ook in Nederland zijn deze erg populair. Hmmmm… welke politieke partij in NL zou gebruik hebben gemaakt van dit soort schandalige tactieken? Je weet het maar nooit…

Het Cambridge Analytica schandaal:

Databedrijf Cambridge Analytica zou zonder toestemming persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt om er kiezersprofielen in de Verenigde Staten mee te maken. Daarmee is geprobeerd het stemgedrag van tientallen miljoen Amerikanen te beïnvloeden en zouden ook Britten zijn beïnvloed in de aanloop naar het brexit-referendum.

Hoe Cambridge Analytica de gegevens in handen kreeg:

Cambridge Analyitca kon de gegevens van de miljoenen gebruikers verzamelen via een eigen app op Facebook. Honderdduizenden gebruikers namen via de app tegen betaling een persoonlijkheidtest af. Daarmee gaven zij ook toestemming voor het academisch gebruik van de verzamelde data. Maar de app verzamelde ook de informatie van Facebook-vrienden van de mensen die meededen aan de test.

Facebook was volgens The Guardian al in 2015 op de hoogte dat het databedrijf in 2014 de gegevens van de miljoenen gebruikers had buitgemaakt. Maar het bedrijf deed weinig om gebruikers op de hoogte te brengen van het ongeoorloofde gebruik van de gegevens. – Bron: RTL nieuws.

Het gaat hier dus om een betaalde app. Mensen hebben zichzelf genaaid door ervoor te betalen en vervolgens in te stemmen met de algemene voorwaarden. Maar hoe zit het met al die gratis apps waar iedereen zo gretig gebruik van maakt op Facebook?

Volgens ons kan dit schandaal dus een veel groter omvang hebben dan men afhankelijk denkt dat het heeft.Ronnie Flex reageert op disstrack van Innecent

Spotify hitlijst: Week 12 t.e.m. maandag 26 maart – 2018