in

De Blue Whale Challenge is naar Nederland gekomen, hulpverleners zijn bezorgd

De Blue Whale Challenge is naar Nederland gekomen, hulpverleners zijn bezorgd.

De Blue Whale Challenge spoort jongeren aan om zelfmoord te plegen. 50 dagen lang moeten de slachtoffers elke dag een opdracht uitvoeren. Het begint met kleine dingen, zoals een horrorfilm kijken maar de opdrachten worden steeds heftiger. Na elke opdracht moeten ze een foto plaatsen op social media. De laatste opdracht is zelfmoord plegen. Dit spel begon in Rusland, de persoon die dit spel heeft bedacht zit momenteel vast. Als je daar meer over wilt lezen kan dat via deze link. In Nederland slaan hulpverleners nog geen groot alarm, maar ze zijn wel bezorgd.

Bij 113 Zelfmoordpreventie is er 1 melding binnen gekomen van een vrouw die zei dat ze zich hiermee bezighield. De melding kwam uit Almelo. Er zijn twijfels of het spel wel echt wordt gespeeld.

,,Het verhaal gaat vooral heel snel rond”, zegt Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media. ,,Niemand pleegt zelfmoord voor een spel.” Maar kinderen kunnen het wel oppakken als ze erover horen. ,,Aandacht voor dit fenomeen trekt twee soorten tieners aan: sensatiebeluste jongeren die willen weten wat er gebeurt, en tieners die al suïcidale gevoelens hebben. Bij hen moet je alert zijn.”

Hulpverleners hebben scholen geadviseerd om terughoudend om te gaan met aandacht voor het fenomeen en het ook niet in de klas te bespreken. Als onderwijzers het idee krijgen dat 1 van de leerlingen het spel speelt dan moeten ze de hulpverleners inschakelen. In Rusland wordt het fenomeen nu op aandringen van president Poetin serieus aangepakt. Hij wilt aanzetten tot zelfdoding strafbaar maken.

Bel de politie als je denkt dat iemand hieraan mee doet of suicidale gedachten heeft. De zelfmoordpreventie is te bereiken via 0900-0113.Lexxxus is niet neergeschoten maar pleegt wel een overval op de Burger King (beelden)

Karma: we hebben nu een foto van de geplette jager die onder de doodgeschoten olifant ligt