in

DAMN: Inbrekers in Dresden stelen kunstschatten met waarde ‘tot 1 miljard euro’

GROOT nieuws in Duitsland en dat zo voor de feestdagen. Dieven hebben maandagochtend vroeg juwelen en andere antieke kunstvoorwerpen met een waarde tot 1 miljard euro buitgemaakt bij een inbraak in het museum Grünes Gewölbe (Groen Gewelf) in de Duitse stad Dresden.

Ze zijn heel sluw te werk gegaan door eerst de stroomvoorziening van het museum af te sluiten. Dat meldt de Duitse krant Bild op basis van een anonieme bron. Dit feitje is overigens nog niet bevestigd door de politie.

Een van Europa’s grootste collecties van juwelen en anders schatten van koninklijk hoven worden tentoongesteld in het Grünes Gewölbe.

Het gebouw is volledig afgesloten voor onderzoek. Daarnaast is het nog niet helemaal duidelijk wat er allemaal vermist is. De daders zijn super clean weggekomen want politie heeft niemand op het oog, noch is er iemand gearresteerd volgens een woordvoerder.

De premier van Saksen, Michael Kretschmer, noemt de diefstal een klap voor de hele deelstaat:

“De werken in het Grünes Gewölbe zijn opgebouwd door de inwoners van Saksen met vele eeuwen hard werk”, zei hij.

August de Sterke, keurvorst van Saksen en later de koning van Polen, is in de zeventiende eeuw begonnen met het aanleggen van de museumcollectie. De Groene Diamant van Dresden, een edelsteen van 41 karaat is één van de bekendste kunstschatten in het museum. Deze was op de tijd van de roof niet aanwezig en uitgeleend aan het Metropolitan Museum of Art in New York.

De collectie heeft over de jaren ontzettend veel meegemaakt. Het overleefde geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd als oorlogsbuit naar de Sovjet-Unie gebracht. In 1958 werden de kunstschatten teruggebracht naar Dresden.

We zijn benieuwd of de daders ooit worden opgespoord en aangehouden.

Bron: NUKijken: Volkswagen Golf 7 knalt even met 354 km/u over Duitse Autobahn

Zo zag baby Thanos eruit in een Deleted Scene van Avengers: Endgame volgens ontwerper