in

Crime: Mexicaanse drugsbaas El Chapo opnieuw ontsnapt

media_xll_3159163

Een van de grootste criminelen in Mexico, drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán, is voor de tweede keer ontsnapt uit de gevangenis. Dat meldt de BBC zondag. De politie heeft een grote klopjacht geopend.

Guzmán is oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel, dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Onder zijn leiding werden grote hoeveelheden drugs naar de Verenigde Staten gesluisd. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Als gevolg van de klopjacht zijn vluchten van en naar een nabijgelegen vliegveld opgeschort.

De korte
‘Shorty’, zoals hij ook wel wordt genoemd vanwege zijn bescheiden lengte, is gevlucht uit de Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez in Mexico, vlakbij de hoofdstad Mexico-City. Hij werd zaterdagavond voor het laatst gezien bij de douches, aldus BBC. Toen bewakers even later zijn cel controleerden, bleek de drugsbaron verdwenen.

Een klopjacht is geopend met als gevolg dat vluchten van en naar een nabijgelegen vliegveld zijn opgeschort.

Wasmand
El Chapo slaagde er tientallen jaren geleden ook al in om te ontsnappen. Nadat hij in 1993 in Guatemala werd gearresteerd, wist hij in 2001 uit een extra beveiligde gevangenis in de deelstaat Jalisco te komen. Hij werd weggevoerd in een wasmand, nadat hij gevangenisbewaarders had omgekocht.

Pas in 2014 werd Guzmán weer opgepakt, in de Mexicaanse havenstad Mazatlán. De Verenigde Staten hadden een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die tot zijn aanhouding zou leiden.

Hij wist 13 jaar lang uit handen te blijven van de politie dankzij onder meer een ondergronds vluchtgangenstelsel. De toegang was uiterst vernuftig verscholen onder badkuipen in woningen waar de drugsbaas zich schuil hield, zo is te zien op foto’s.

Badkuip
Mexiaanse mariniers waren ervan overtuigd dat Guzman in zijn huis vluchtroutes had geïnstalleerd. In de badkamer van El Chapo zag een van de mariniers tijdens een huiszoekeing naar verluidt verschillen in de afdichtingsranden van de badkuip. Die bleek tot hun grote verbazing omhoog getrokken te kunnen worden. Eronder zat een trap die uitkwam bij een stalen deur. Ze bleek toegang te geven tot een vluchtgang die was verbonden met het rioleringssysteem.

Bron: ADFakkaTV: Capo van Chief Keef’s Glo Gang werd gister vermoord (Update)

Drake – “Sweeterman” (Freestyle) / “Ojuelegba” (Remix) / “A Little Bit Of Drama” (ft. Roy Wood$)