in

Crime: FIFA onder vuur van Zwitsers gerecht en FBI vanwege corruptie: ‘Arrestaties Verricht!!’

f64ba0f4-0433-11e5-90d0-6fe55ffe8d56_web_scale_0.0857143_0.0857143__

Het Zwitserse gerecht en de FBI hebben een bom onder de FIFA gelegd: ze hebben allebei een onderzoek geopend naar corruptie bij de wereldvoetbalbond. Er werden zes FIFA-officials opgepakt en documenten uit het FIFA-hoofdkwartier in beslag genomen. De FIFA bevestigde intussen dat de voorzittersverkiezing vrijdag gewoon doorgaat en zegt ‘blij’ te zijn met de twee onderzoeken.

De FIFA is dus het onderwerp van twee aparte onderzoeken: een van de Amerikaanse FBI, eentje van het Zwitsers gerecht.

Het Zwitsers gerecht opende een dossier om de toekenning van de Wereldbekers van 2018 en 2022 te onderzoeken en heeft sterke aanwijzingen van het witwassen van geld. Die werden aan Rusland en Qatar toegewezen en daarbij zou gesjoemeld zijn. België en Nederland waren trouwens ook kandidaat om het WK 2022 te organiseren. De Zwitsers kondigden ook aan vandaag tien FIFA-officials te zullen ondervragen die meededen aan de toekenning van de WK’s. In het kader van dat onderzoek vroeg het Zwitsers gerecht de FIFA om papieren en documenten over te maken, een verzoek waaraan de wereldvoetbalbond voldeed.

Onderzoek FBI
Daarnaast was er woensdagochtend rond zes uur een inval in het luxehotel Baur au Lac, met uitzicht op de Alpen en het meer van Zürich. De speurders vroegen de sleutels aan de inkomhal, om dan koers te zetten naar de hotelkamers van de officials. Daar werden zes mensen van hun bed gelicht op vraag van de Amerikaanse FBI, die al drie jaar een onderzoek voert en nu om hun uitlevering vraagt. In totaal worden veertien mensen geviseerd in dat onderzoek.

Sinds de jaren ‘90 zou er voor meer dan 100 miljoen dollar gesjoemeld zijn met onder meer WK-bids, reclamedeals en uitzendrechten. Volgens verschillende bronnen vond de corruptie hoofdzakelijk plaats in Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. De betrokkenen worden verdacht van onder meer omkoping, het witwassen van geld en afpersing. Zij zouden na ondervraging aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Daar voert het FBI het onderzoek naar corruptie.

In het FBI-onderzoek zouden in totaal veertien mensen worden geviseerd. Negen onder hen bekleden een topfunctie binnen het voetbal. De grootste namen zijn FIFA-vicevoorzitter Jeffrey Webb uit de Kaaimaneilanden, de Uruguayaan Eugenio Figueredo, een lid van het Uitvoerend Comité, en Jack Warner uit Trinidad & Tobago. De overige namen binnen de FIFA zijn Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin en Nicolás Leoz.

Vier anderen zijn actief in de wereld van de sportmarketing. Hun namen zijn Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis en Mariano Jinkis. José Margulies zou als tussenpersoon hebben opgetreden bij het uitbetalen van het smeergeld. Naast de arrestaties zouden er ook papieren en elektronische documenten in beslag zijn genomen op het het hoofdkwartier van de FIFA.

‘We doen er alles aan om situatie uit te klaren’

De FIFA gaf om 11u15 een persconferentie, maar veel informatie gaf woordvoerder Walter Di Gregorio niet vrij. ‘We werken samen met het gerecht. Dat is in ons belang. Als er sprake was van corruptie, was de FBI de benadeelde. Dit is voor ons een moeilijk moment, maar we zijn blij dat het onderzoek gevoerd wordt.’ Of het toeval was dat de arrestaties vlak voor het FIFA-congres plaatsvonden? ‘Iedereen was hier verzameld, dus dat was een goed moment, denk ik. En de hele wereldpers is hier ook verzameld, dus daarvoor was het ook een goed moment. Ik ben er zeker van dat dat toeval is.’

Volgens de woordvoerder is het zeker dat de voorzittersverkiezing vrijdag gewoon doorgaat, net als de WK’s van 2018 en 2022 in Rusland en Qatar. Of de opgepakte officials vrijdag kunnen meestemmen in de verkiezing voor een nieuwe voorzitter, kon de woordvoerder niet bevestigen. ‘Als ze er niet zijn, wordt natuurlijk moeilijk’, zei hij wel.

Huidig voorzitter en topkandidaat bij de verkiezingen Sepp Blatter was niet aanwezig op de persconferentie. ‘Hij blijft kalm’, aldus Di Gregorio. ‘Hij stond niet te dansen in zijn kantoor toen hij het nieuws hoorde, maar blijft kalm over de onderzoeken en verleent zijn medewerking.’

In verkiezingsweek
De 209 nationale organisaties van de wereldvoetbalbond zijn momenteel in Zürich voor de voorzittersverkiezingen. FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die in de race is om zichzelf op te volgen, is niet opgepakt.

Vrijdag wordt de nieuwe voorzitter gekozen, de 79-jarige Blatter wil een vijfde termijn en geldt als favoriet. Prins Ali van Jordanië is de enige overgebleven uitdager van Blatter, die dus al sinds 1998 aan het hoofd staat van de Wereldvoetbalbond. Overige kandidaten zoals Luis Figo en de Nederlandse bondsvoorzitter Michael Van Praag trokken zich terug omdat Blatter volgens hen ‘als een dictator’ niet in een openlijk debat wou gaan met zijn opponenten. Op zijn zachtst gezegd komt deze actie erg ongelegen voor Blatter.Mixtape: Young Buck – 10 Bricks

Funny: Jongen laat lover van vreemdgaande vriendin Chinees bestellen