in ,

Cornel de Jaeger was jarenlang lid van de Colombiaanse Cocaïnemaffia, hij vertelt zijn verhaal aan de NRC.

Cornel de Jaeger was jarenlang lid van de Colombiaanse Cocaïnemaffia, hij vertelt zijn verhaal aan het NRC.

Rond 2000 maakte de 51-jarige Cornel de Jaeger kennis met de cocaïnemaffia in Colombia. Hij werkte voor kartels, regelde transporten en hield zich bezig met het financiële gedeelte. Dit deed hij in Colombia maar ook in Nederland.

De cocaïne zelf, daar bemoeide hij zich niet mee. Hij had een contactpersoon bij de DEA (Drug Enforcement Administration) die het volgende als tip gaf: “blijf met je handen van de blokken af”. Cornel de Jaeger is een schuilnaam die gebruikt werd toen hij samen werkte met de DEA. De Jaeger hield ook de Colombiaanse rechercheurs van alles op de hoogte.

De Jaeger is getrouwd met een Colombiaanse vrouw en heeft twee kinderen. Het liefst zou hij nu terug willen naar Nederland maar dat gaat niet. Ook in Nederland heeft hij vijanden. Daarom vertelt hij zijn verhaal aan de NRC.

Hoe het begon:
In 1999 leerde De Jaeger een Colombiaanse vrouw kennen in Amsterdam. Hij gaat met haar mee naar Colombia en krijgt daar twee kinderen met haar. Via haar familie kreeg hij contact met Cocaïnehandelaren en de makers van het spul. Ze waren geïnteresseerd in hem omdat hij op Schiphol had gewerkt bij import en export. De kennis die hij had over de routes en het douane systeem was voor hun erg waardevol. Hij besloot zijn kennis te delen en zo bouwde hij een netwerk op.

Zijn relatie liep stuk en hij besloot naar Spanje te vertrekken. Het contact tussen hem en de Colombianen bleef en zijn taak was verder om nieuwe businesspartners te vinden. Hij moest mensen vinden die interesse hadden in zaken doen met de Colombianen. Toen hij de mensen binnen had was hij degene die ze moest informeren over hoe alles in zijn werk gaat.

“Ik was een soort makelaar en kreeg voor mijn diensten een commissie. Mijn leven bestond uit feesten, drank en vrouwen. Lang leve de lol. Als alles op was ging ik kijken naar een nieuwe kans om geld te verdienen.”

In 2006 gaat er een drugsdeal mis en De Jaeger voelt zich zo bedreigt dat hij besluit om contact te leggen met de Nederlandse politie. De Jaeger geeft hen informatie over de mislukte deal en komt ermee weg. Zo ontstaat er op een gegeven moment ook contact met de Spaanse politie.

In 2010 komt hij in contact met de Amerikaanse DEA. Ze zoeken een Nederlander die goed Spaans spreekt en geloofwaardig overkomt in het drugscircuit. Hij opereert vervolgens als informant, die zich voordoet als tussenpersoon tussen Colombiaanse Cocaïne leveranciers en Nederlandse smokkelaars. Hij moest hiervoor terug naar Colombia.

Deze deal ging niet door maar De Jaeger besloot toch in Colombia te blijven. De oude contacten die hij nog had willen nog met hem werken. Hij besluit ze te vertellen over zijn band met de DEA. De Colombianen vinden het niet erg omdat ook zij ervan kunnen profiteren. De DEA betaalde hem per kilo cocaïne, die met zijn tip van straat gehaald zou worden. Hij krijgt een nieuwe relatie en samen met deze vriendin gaat hij noordelijker wonen in Barranquilla. In Colombia ontmoet hij de Nederlandse drugssmokkelaar Wim Ken Aalten.

“Ik was hem weleens tegen gekomen en kende zijn naam. Voordat ik hem bezocht, had ik zijn naam voorbij zien komen in allerlei geldstromen.”

Aalten had problemen met zijn partner, Rene F in Rotterdam. Hij kreeg nog miljoenen euro’s van hem. Toen er in 2013 een aanslag op Aalten’s leven werd gepleegd wist hij zeker dat Rene erachter zat.

“Er zat nog een hoop cocaïne voor Rene F. en zijn vrienden in de pijplijn naar Nederland. Mijn bazen hadden nog geld tegoed van Wim Ken Aalten. Dat wilden ze nu van Rene F hebben.” Vertelde De Jaeger aan de Colombiaanse politie.

De groep rond Rene krijgt ruzie met als gevolg twee doden in 2014. Ook word een Rotterdamse douanier opgepakt, bij zijn huiszoeking werd 1 miljoen euro in een boodschappentas gevonden.

Martin Kok:

Ook vertelt De Jaeger over Martin Kok, de misdaadblogger die eind 2016 werd vermoord.

“Ik heb voor zijn dood veel contact gehad met Kok, onder andere over de zaak rond de douanier. Op mijn verzoek gaf een tussenpersoon Kok, op de dag van zijn dood, een usb-stick met informatie over die zaak. Toen dat uitkwam, ben ik gevraagd naar Nederland te komen om daarover te getuigen.” Alles was geregeld, de afspraak was gemaakt. “Uiteindelijk ging alles niet door omdat ze mijn veiligheid niet konden garanderen.”

De Jaeger kwam begin dit jaar toch naar Nederland om te getuigen.

“Ik wil graag vertellen hoe het zit aan de rechter. Of ze me dan geloven, moeten ze zelf weten. Maar ik heb heel veel stukken die mijn verhaal onderbouwen.”

Nu hij terug is in Nederland geeft de Jaeger toe dat hij zijn oude contacten heeft proberen op te zoeken van wie hij nog geld krijgt. Na het gedoe rondom de rechtszaak wilt niemand meer met hem werken. Hij is zijn leven niet zeker, niet in Colombia en niet in Nederland.

Een tijdje na zijn aankomst in Nederland zakt De Jaeger in elkaar, letterlijk. Hij lag daarna drie weken onder een andere naam in het ziekenhuis om te herstellen van zijn herseninfarct. Hierdoor heeft hij de knoop doorgehakt. Hij wilt zijn leven beteren voor hem en zijn kinderen. Toch heeft hij geen spijt van zijn leven als crimineel.

“Ik ben er mijn volle verstand ingestapt. Weet je waar ik spijt van heb? Dat ik al mijn geld heb verbrast. Verder niet. Er is in Nederland vraag naar cocaïne. Waarom zou je daar niet in mogen voorzien?”

Bron: NRCAlles wat je wilt weten over de 9-jarige Instagram sensatie Lil Tay

Verhaal van dame over Douglas gaat viral, is Douglas racistisch bezig?