in

CNN-film ‘Blackface’ tegen zwarte piet staat online

Capture
Vanaf vandaag staat de CNN-documentaire ‘Blackface’ online, die gaat over de Nederlandse traditie Sinterklaas. De documentairemaker richt zijn pijlen op de figuur zwarte piet.

De maker is Oscarwinnaar Roger Williams, een Amerikaan die getrouwd is met een Nederlander en in Nederland woont. Hij legt in de film van een kwartier uit wat de sinterklaastraditie inhoudt. “Sinterklaas en zwarte piet zijn zo Nederlands als tulpen en kaas.”

Williams ervaart zwarte piet als racistisch. Hij spreekt met voor- en tegenstanders van zwarte piet, duikt in het slavernijverleden en vraagt zich af of Nederland het slavernijverleden negeert.

Piet moet veranderen
De Amerikaan werd uitgenodigd door een Nederlands gezin om het sinterklaasfeest mee te vieren. “Deze familie heeft me hartelijk ontvangen. Het zijn liefdevolle mensen, die niets kwaads in de zin hebben. Of kiezen ze ervoor de andere kant op te kijken?”

Williams was er in Monnickendam bij toen sint werd uitgezwaaid. “Ik was de enige zwarte in het publiek, mensen staarden naar me en ik voelde me onprettig. Ik realiseer me dat de wereld dit niet langer toestaat en zwarte piet moet veranderen.” Verder vertelt hij dat hij op internet overspoeld werd met hatelijke opmerkingen op het moment dat bekend werd dat de documentaire eraan zat te komen.

Je kan de film bekijken via deze link

Bron: RTLDeze Iraakse Rambo doodde al 1.500 IS-strijders, nu neemt hij Saoedi’s in vizier

ERYKAH BADU Blasts IGGY AZALEA bij Soul Train Awards #LOL