in

Bizar: Minderjarige jongeren in NL halen 100.000 euro binnen door afpersen met naaktfoto’s

Een groep jongens van 15 tot 18 jaar uit de omgeving van Leiden is opgepakt omdat ze tientallen leeftijdsgenoten hebben afgeperst met naaktfoto’s. Daarmee hebben ze waarschijnlijk zo’n €100.000 binnengehaald. Vooral jongens waren de dupe van de acties. Het jongste slachtoffer is 14 jaar.

Slachtoffers durven vaak niet te vertellen dat ze zijn afgeperst en zoeken geen hulp. “Ze betalen maar en hopen dat het heel snel voorbij is, zodat ze er niet meer aan hoeven te denken”, zegt Arda Gerkens van @helpwantednl. De hulporganisatie doet onderzoek naar online afpersing en hoopt dat jongeren die ermee te maken hebben gehad zich (anoniem) bij hen te melden.

De verdachten deden zich voor als meisjes en deden waarschijnlijk Snaps voor Snaps ruilen waarbij het ging om naaktfoto’s. Toen de foto’s eenmaal binnen waren begonnen ze natuurlijk te dreigen.

“Wat gaan je ouders ervan denken? Wat zullen je vrienden ervan vinden?”

Toen de slachtoffers eenmaal begonnen met betalen, bedragen variërend van een paar tientjes tot duizenden euro’s – werden ze niet met rust gelaten, maar juist gevraagd om meer geld.

Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen om deze nieuwe vorm van criminaliteit. Sextortion, zoals afpersen met naaktfoto’s genoemd wordt, komt namelijk steeds vaker voor. In twee andere soortgelijke zaken werden de afgelopen maanden al minstens dertig verdachten aangehouden.

Volgens het OM zijn de online afpersers erg goed georganiseerd. Daarnaast durven veel slachtoffers geen aangifte te doen, omdat ze zich erg schamen. Zowel voor de foto als voor het feit dat ze er in zijn getrapt. Van de geschatte honderd slachtoffers in deze zaak hebben slechts enkele zich gemeld bij de politie. Het bedrag dat door de slachtoffers is overgemaakt, ligt volgens de politie dan ook veel hoger.

Bron: FUNXFB viral post Irak Veteraan: NL van plan om IS strijders en hun familie terug naar Nederland te halen

Den Haag: Zoon (31) steekt moeder dood na ruzie over wiet