in

Bijenpolitie speurt wietkwekerijen op met hulp van Bijen SMFH

yes2

In de toekomst zal de politie Brabant bijen gaan inzetten om hennepkwekerijen op te sporen.

Er is een test gedaan met de bijen en dat is goed verlopen. “We denken er zelfs al aan om ze in te zetten voor het opsporen van de productie van synthetische drugs”, zegt woordvoerster Marloes van Nistelrooij van de Taskforce Zeeland-Brabant.

Er wordt een soort kruimeldief gemaakt. In die kruimeldief zitten zes cassettes en in elke cassette zitten zes bijen. De bijen maken likbewegingen op het moment dat zij wiet ruiken. Een vakje op een schermpje zal rood kleuren doordat de bijen een infraroodstraal onderbreken met hun gelik.

Studenten van de Universiteit Wageningen hebben de insecten getraind. Ze speelden in op de liefde voor suiker. De honingbijen kregen een wattenstaafje dat in suikerwater was gedoopt. Er kwam een hennepgeur vrij nadat de bijen daaraan likten.

Bij steekt tong uit zodra hij hennep detecteert
Bij steekt tong uit zodra hij hennep detecteert

De bijen leerden op die manier de lucht met lekkere suiker te associëren. De link werkte op den duur ook omgekeerd: eerst hennep ruiken, dan likken. Agenten hebben de bijen meegenomen naar een straat waar vermoedelijk een wietkwekerij zou zitten. Dit was voor de bijen de eerste test. Niet alle 36 bijen sloegen aan. “Sommige zijn nu eenmaal wat slomer.”

In Engeland is het apparaat, waarin de geconditioneerde bijen werden geplaatst, ontwikkeld. Het wordt daar gebruikt om explosieven op te sporen doordat het apparaat de lucht uit de omgeving opzuigt. De bijen kunnen tot op enkele honderden meters verderop wiet detecteren.

De Taskforce zal verder gaan met de ‘kruimeldief’. Van Nistelrooij: “Het is een goed middel om de criminele industrie te verstoren. Als je met een speurhond werkt, is er maar één dier dat op één geur geprogrammeerd is. Dit biedt veel mogelijkheden: misschien kunnen we wel een combinatie van ‘ruikbijen’ maken: een cassette voor hennepruikers, eentje voor xtc enzovoort.”

Bron: CrimeDocsNL
Beeld credit: Taskforce brabant zeelandJe HAAT je vrouw echt als je zo een brief achterlaat voor haar minnaar

Laten wij een aantal wedstrijden van Rico en Badr vs tegenstanders eventjes vergelijken