in

Anonymous: Gevaren van Social Media

“Het staat op feestboek met 50K likes en daarom is het absoluut waar”

credit: Morri67 Reddit

31 December 2017 zet Anonymous, een groep ‘hacktivisten’, een filmpje op YouTube. In dit filmpje vertellen Sean Parker, voormalig president van Facebook en Chamath Palihaitiya, voormalig Facebook manager, over de gevaren van sociale media.

Het is in deze tijd van likes krijgen en instafamous worden moeilijk om niet op social media te zitten. Dit geldt vooral voor jonge mensen die verslaafd zijn, denk je dat je niet verslaafd bent? Probeer het dan eens een hele week uit te zetten.
De drang om leuk gevonden te worden door veel mensen wordt hierdoor veel groter. Het gaat niet meer om langdurige persoonlijke relaties, maar om veel likes en veel digitale vrienden op sociale platformen. Het gevaar hiervan is dat sommige mensen alles zouden doen, voor zoveel mogelijk likes. Vroeger deed je er ook alles aan om leuk gevonden te worden, dat deed je eigenlijk voor de persoon die op dat moment tegenover je stond en niet duizenden andere mensen die je eigenlijk helemaal niet kent.

OUTBRAIN_VIDEO_AD

Nepnieuws:
Hoe vaak hoor je mensen zeggen ‘ik las op Facebook dat… ‘ of ‘op Facebook stond dat…’? Het is in deze tijd heel makkelijk om mensen te laten geloven wat jij wilt, vooral als je een beetje geld gebruikt. Het is natuurlijk heel simpel om geld te gebruiken om te promoten wat jij wilt dat mensen beschouwen als de waarheid. Je betaald eigenlijk om te manipuleren wat mensen denken. Dit is heel gevaarlijk, iedereen kan plaatsen wat ze willen en mensen overtuigen van hun waarheid. Het is makkelijk om wat populair is op Facebook door elkaar te halen met de echte waarheid. Wat is echt en wat is ‘Nepnieuws’?

Sean Parker verteld bij een interview met Axios over hoe Facebook in elkaar zit. De gedachte bij het maken van Facebook was, hoe kunnen we zorgen dat mensen zo lang mogelijk op ons platform blijven? Dat doen ze door de gebruikers steeds een kleine “dopamine hit” te geven zoals hij dit zegt. Elke keer als er een “like” of een “vriendschapsverzoek” binnenkomt komt er een stofje vrij in ons brein die Dopamine heet, ook wel bekend als het gelukshormoon. Door dat jij blij wordt van een nieuwe like of comment en jij er meer wilt, ga je meer content plaatsen op je Facebook pagina. Sean noemt het uitbuiten van de zwakte van het menselijk brein.Spotify hitlijst: Week 10 t.e.m. maandag 12 maart – 2018

La casa de papel op Netflix is een MUST SEE!