in

Agent in George Floyd zaak betaalt borgsom en staat op vrije voeten

Één van de vier ontslagen politieagenten die verdacht worden voor moord op Amerikaan George Floyd, is gisteren vrijgelaten uit de gevangenis. Voor hem werd een borgsom betaald van maar liefst 750.000 dollar (ongeveer 660.000 euro).

Het gaat om de 37-jarige Thomas Lane. Dat hij vrijgelaten is, wil niet zeggen dat hij geen verdachte meer is in de zaak. De dood van George Floyd leidde tot wereldwijde protesten. Mensen zijn furieus dat hij op vrije voeten staat en vragen zich af wie dit voor hem betaald heeft. In de Verenigde Staten is een hele industrie van private borgtochtgeldschieters (‘bail bonds’) actief, dus of Thomas Lane zelf 6 ton kon ophoesten is onbekend.

De advocaat van de vrijgelaten ex-politieagent stelt dat zijn cliënt op een correcte wijze zijn werk uitvoerde.

“De zaak tegen mijn cliënt is zwak. Lane is een man van mededogen, hij is geen gewelddadig persoon. Uiteindelijk was hij diegene die tot reanimatie overging”,

vertelt de advocaat aan CNN.

Opmerkelijk was dat Thomas Lane, samen met een andere collega, pas 4 dagen full-time politieagent was. Zij werden mee op sleeptouw genomen door Derek Chauvin, een politieagent die al 19 jaar werkzaam als agent en beginnelingen trainde. De borgsom van Thomas Lane was in het begin van het even hoog als de borgsom van de ervaren agent en ook moordenaar, Derek Chauvin. “Dat is een totale minachting voor gelijke rechtvaardigheid en absoluut geen redelijke borgtocht voor iemand die er alles aan heeft gedaan om het leven van Floyd te redden”, aldus Thomas’ familie. De borgsom van Chauvin is verhoogt en bedraagt nu 1.25 miljoen dollar.

Mocht de borgsom van Chauvin betaalt worden, heeft hij alsnog veel beperkingen. Hij mag de staat Minneapolis niet verlaten, mag geen contact opnemen met de familie van Floyd en moet hij zijn vuurwapens inleveren.

BRON: ADDe Playstation 5 is EINDELIJK onthuld

Kabinet wil lachgas voor consumenten verbieden