in

FML: Van teveel beffen kan je keelkanker krijgen

uNQfGRX

Orale sex heeft zijn ups and downs. Zo hadden wij deze week een artikel over pijpen tegen depressie.

Volgens onderzoek, ja, volgens onderzoek is in de afgelopen zoveel jaar keelkanker bij patiënten vaker een gevolg van orale sex dan van roken. Hoe hou je het voor mogelijk? De patiënten zijn dan ook in de meeste gevallen mannelijk.

Papilloma Virus (HPV)

Dit risico wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het zogenaamde Humaan Papilloma Virus (HPV), dat bij pijpen of beffen kan worden overgedragen. Het virus kan in sommige gevallen tot de ontwikkeling van keelkanker leiden.

Het verschil zit hem echter in de uitstoot #LOL. Vrouwen produceren geen sperma. Sperma balanceert de boel dus een beetje omdat het een wondermiddeltje is. Daarom komt deze vorm van keelkanker heel veel minder voor bij vrouwen. Aan de andere kant roken en drinken vrouwen veel minder dan mannen.

De combinatie TEveel roken, drinken en beffen schijnt funest te zijn voor de gezondheid.

Wat is HPV?
Van iedere 100 vrouwen in Nederland raken er 80 eens in hun leven besmet met dit virus. Mensen kunnen het virus lange tijd in hun lichaam hebben zonder dat ze het merken. Het virus wordt overgedragen tijdens sex, ook als dat veilig gebeurt. Het virus zit niet alleen op de piemel en de vagina, maar ook op de huid daaromheen. Een condoom kan dus niet voorkomen dat iemand besmet raakt.

Er zijn meer dan 80 verschillende typen HPV, 15 daarvan kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De typen HPV 16 en HPV 18 geven de meeste kans daarop. Meer dan 75% van alle gevallen van baarmoederhalskanker wordt door HPV 16 en HPV 18 veroorzaakt.

Het lichaam ruimt het virus zelf op
Het HPV zit vooral op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond (zie afbeelding). Het afweersysteem van het lichaam ruimt het virus bijna altijd zelf op. Dat duurt een jaar tot anderhalf jaar. Soms kan het lichaam het virus niet opruimen. Het virus kan dan lichaamscellen veranderen.#SMFH: Zo klinkt ‘Trap Queen’ van Fetty Wap zonder auto-tune

Hef en Crooks droppen een keiharde video voor de track ‘Droom’ #13