in

23 feiten over Pablo Escobar de allergrootste Cocaïne Kingpin ooit

DRUG DEALER

23 feiten over Pablo Escobar de allergrootste Cocaïne Kingpin ooit

1. Pablo Escobar was de zoon van een arme boer en een lerares, maar groeide uit tot de beruchte leider van het Medellínkartel, vernoemd naar zijn geboorteplaats Medellín. Op zijn hoogtepunt was de King of Cocaine #7 in de top 10 rijkste personen ter wereld en heerste zijn organisatie over 80% van de wereldwijde handel in cocaïne.

2. Escobar startte zijn criminele carrière in de straten Medellín toen hij nog maar een puber was. Naar verluid stal hij grafstenen waarvan hij de namen verwijderde voor hij ze doorverkocht aan smokkelaars in Panama. Hij stal ook auto’s, verkocht (illegaal) sigaretten en heeft een CEO ontvoerd en vrijgelaten voor 100.000 aan losgeld. Van begin af aan was hij ambitieus en vertelde hij zijn vrienden dat hij voor zijn 22ste miljonair zou zijn.

3. Escobar begon pas met de cocaïnehandel in 1975. Hij vermoordde een lokale drugsbaas, Fabio Restrepo, en nam zijn operatie over. De zaken gingen snel goed. Hij had van begin af aan een genadeloos beleid jegens politie en justitie: “PLATA O PLOMO”. Letterlijk vertaald betekent het “zilver of lood”, maar vrij vertaald komt het neer op “accepteer geld, of kogels”.

4. Op zijn hoogtepunt verdiende Pablo Escobar 420 miljoen dollar per week.

5. Hij piekte op ongeveer 30 miljard dollar per jaar. Dat was inclusief verliezen van 1-2 miljard dollar per maand.

6. Tussen 1987 en 1993 stond Escobar in de Forbes International List of Billionaires. In 1989 stond hij op de zevende plaats.

7. Escobar spendeerde grofweg 2.500 dollar per maand aan elastiekjes om z’n cash bij elkaar te houden.

8. Ongeveer 10% van Escobar’s verdiensten is opgegeten door ratten, omdat hij zoveel geld in huizen opbulkte dat ratten zich er een weg doorheen beten. In een ander geval verloor hij een sloot geld, toen een warenhuis waterschade opliep.

9. Eén van de manieren hoe Escobar cocaïne in de Verenigde Staten kreeg was door het te smokkelen in de banden van vliegtuigen. Piloten konden tot wel 500.000 dollar per trip verdienen. Later gebruikte hij ook twee kleine duikboten.

10. De vraag naar cocaïne piekte in de jaren ’80. Tijdens de piek smokkelde Escobar’s Medellínkartel 15 ton cocaïne per dag de Verenigde Staten in. Dat is het gewicht van ongeveer twee olifanten. Het grootste deel kwam via de kust van Florida het land binnen, zonder al te veel moeite.

11. Pablo had een private jet speciaal voor zijn cash. Zijn business verdiende zo verschrikkelijk veel in cash dat het bijna dagelijks heen en weer vloog tussen de Verenigde Staten. Het vliegtuig kon ongeveer 10 miljoen dollar per keer meenemen. Maar al snel werd de winst in cash meer dan het vliegtuig kon meenemen.

12. Ondanks zijn gruwelijke manier van zakendoen, waren de armen in Colombia blij met hem. Hij gaf geld aan kerken, ziekenhuizen, voedselprogramma’s en bouwde parken en voetbalstadiums.

13. Zo kreeg hij de nickname ‘Robin Hood’ onder de armen, ondanks zijn label als drugs kingpin.

14. Andere nicknames zijn ‘Don Pablo’ and ‘El Patron’.

15. Escobar is verantwoordelijk voor de dood van 4.000 mensen. Waaronder 200 rechters meer dan 1.000 politieagenten, journalisten en ambtenaren, alsook meerdere mensen uit de politiek. Hij kon iedereen, overal, op elk moment laten omleggen. Zo heeft hij Enrique Parejo in Budapest laten neerschieten. Met 5 kogels. Maar hij overleefde de aanslag.

16. In de buurt van het Colombiaanse dorpje Puerto Triunfo kocht Escobar 20 km² land. Daar liet hij een dierentuin bouwen, een meer en allerlei andere vormen van recreatie voor hem en zijn familie. Op dit landgoed organiseerde hij voor de elite van Colombia uitbundige feestjes. Tegenwoordig ligt zijn paradijs in puin en is het overspoelt door vluchtelingen en nijlpaarden. Nijlpaarden komen van origine ook niet voor in Colombia, maar na het overlijden van Escobar zijn ze een ware plaag voor de lokale natuur.

17. Toen de familie van Escobar onderdook, liep zijn dochter een longontsteking op. Om haar warm te houden heeft Pablo ongeveer 2 miljoen dollar aan cash in de brand gestoken voor een vuurtje.

18. Pablo’s grootste angst was een uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij zei dat hij liever dood in Colombia zou willen zijn, dan levend in een cel in de Verenigde Staten.

19. Zijn angst was zo groot dat hij zelfs geprobeerd heeft om de wetten van Colombia aan te passen op het gebied van uitleveringen. Hij bood het land aan om letterlijk de complete staatsschuld, in één keer te betalen, naar verluid zo’n 10 miljard dollar. Zijn plan slaagde uiteindelijk niet.

20. In een poging om de Colombiaanse overheid tegemoet te komen en te voorkomen dat hij uitgeleverd zou worden, bouwde hij een luxe gevangenis, waar hij ‘gevangen’ zou zitten.

21. Deze gevangenis werd bekend als ‘La Catedral’.

22. Vanuit ‘La Catedral’ zette hij uiteraard zijn criminele activiteiten door. Daarom wilde de overheid hem laten overplaatsen naar een andere cel. Toen Pablo dit ontdekte, ontsnapte hij. Vanaf dat moment werd zijn leven een stuk zwaarder. Zijn zoon heeft in interviews verteld dat zijn familie zich elke 48 uur verplaatste naar één van de 15 schuilplaatsen die ze hadden. Pablo blinddoekte daarbij de hele familie, zodat ook zij niet wisten waar ze waren of heen gingen, zodat als ze ontvoerd en gemarteld werden, niks vrijgaven over de locaties.

23. Uiteindelijk was een telefoontje naar zijn familie hetgeen zijn val bracht, omdat de politie het wist te trianguleren. Tijdens een bruut vuurgevecht bovenop een dak werd Pablo Escobar op 2 december 1993, 18 maanden na zijn ontsnapping, neergeschoten op 44-jarige leeftijd. Als je met de juiste termen googled kan je zat trophy foto’s van agenten met zijn lijk vinden. Of hij zichzelf neergeschoten heeft, of dat het een gevolg van het vuurgevecht was, blijft bron van speculatie. Maar misschien wel het meest opmerkelijke feitje is zijn invloed op een hele generatie in Colombia die nu geobsedeerd is door het snelle geld, dikke auto’s, wapens en seks. Colombia blijft tot op de dag van vandaag één van de meest bloederige landen ter wereld.
Bron: FlabberApart: Lexus maakt de IS 300h na van golfkarton

“Dead or alive”: ‘El Chapo’ plakt 100 miljoen op hoofd van Donald Trump